Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият парламент отхвърли Истанбулската конвенция

Сградата на словашкия парламент.
Снимка: Ройтерс

Словашките депутати отхвърлиха конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В 150-местния парламент 96 от 113-те присъстващи депутати гласуваха против ратифицирането на документа, станал известен като Истанбулска конвенция, предаде Асошиейтед прес.

Отхвърлянето беше предложено от ултранационалистката Словашка национална партия, член на управляващата коалиция, с подкрепата на старшия коалиционен партньор, лявата „Смер-социална демокрация“.

Депутатите също така призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия ще остане вън от договора. Опозиционната крайнодясна Народна партия „Наша Словакия“ също гласува против.

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи ще нарушат конституцията - например, защото конституцията дефинира брака като съюз на мъж и жена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и  клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32
адвокат Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Очакваме провокации на "София прайд филм фест"

Започна 14-тото издание на "София прайд филм фест". Прожекциите са в Дома на киното. " Изкуството отразява най-добре болката на хората ", отбеляза пред БНР адв. Деница Любенова, председател на организация "Действие".  "Филмът, с който открихме фестивала – "Домакинство за начинаещи", отразява какво е да загубиш партньора си, с който нямате..

публикувано на 06.06.24 в 10:31

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се..

публикувано на 06.06.24 в 09:59

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция. Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в..

публикувано на 06.06.24 в 09:46

Франция отпуска 400 млн. евро кредит и 50 млн. безвъзмездна помощ на Украйна

Франция отпуска 400 милиона евро кредит и 50 милиона евро безвъзмездна помощ на Украйна. Това стана ясно преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Нормандия, където са честванията по случай 80 годишнината от десанта, променил хода на Втората световна война. Новата френска финансова помощ през агенцията за развитие е..

публикувано на 06.06.24 в 09:43