Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът намери място като тема и в първия дебат между Джо Байдън и Бърни Сандърс

Първият дебат между бившия вицепрезидент Джо Байдън и сенаторът Бърни Сандърс за изборите за президент през есента в САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ препоръчаха отмяна на събития, на които има повече от 50 души през следващите 8 седмици като мярка за справяне с пандемията от КОВИД-19.  

Препоръката идва в момент, в който така или иначе настъпиха резки промени в ежедневието на американците и не се отнася до училища или компании. Бизнеси и правителството вече предприеха стъпки за ограничаване разпространението на вируса. Работодатели създадоха правила за работа от разстояние, увеселителни паркове и плажове не допускат посетители, a губернаторите на Охайо и Илинойс наредиха затваряне на барове и ресторанти.

През почивните дни се появиха и кадри с огромни опашки по летища. Властите определиха създалия се хаос като „недопустим“ и добавиха, че условията вече са се подобрили.

От администрацията на президента Доналд Тръмп призоваха гражданите да спрат с презапасяването. Подобно на картини от много страни с празни магазини и тук може да се видят празни рафтове и опашки.

Вицепрезидентът Майк Пенс призова американците да купуват продукти само за седмица напред, а Тръмп заяви, че е получил уверение от водещи хранителни магазини, че няма проблеми при веригата за снабдяване.

Темата за коронавируса намери място и в първия дебат между бившия вицепрезидент Джо Байдън и сенаторът Бърни Сандърс за изборите за президент през есента. Санъдрс критикува администрацията на Тръмп за мерките и като слабост посочи системата за здравеопазване. Сенаторът от Върмонт застава зад одържавяване на здравеопазването в САЩ, но Байдън посочи, че в Италия, където вирусът доведе до поставяне под карантина на общо взето цялата страна, здравеопазването е държавно и това не е проработило.

За Сандърс здравната система с един играч би гарантирала безплатно лечение за тези, които са диагностицирани с КОВИД-19.

Пандемията от новия коронавирус оказа влияние на предизборната кампания като се стигна до  отменяне на митинги и дори преместване датата на местни първични избори. Случващото се доведе и до нови ограничения в пътуването. Вашингтон разшири забраната за влизане на чужденци на територията на страната.

Междувременно борсата се очаква да започне още една турбулентна седмица, тъй като федералният резерв премина към спешната и изненадваща мярка да свали лихвения процент до почти нула – първа подобна стъпка от над 4 години насам. Това доведе до рязък спад на фючърсите регистрираха рязък спад. Тепърва предстои да се види какъв ще е ефектът от промяната в начина на работа на много компании.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жена минава покрай транспарант с надпис

Миодраг Миличевич: Белград изгуби всички механизми за влияние върху политическите процеси в Косово

Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, ако въобще един ден се стигне до такова, ще опре до признаването от Белград на едностранно обявената през 2008 година независимост на бившата сръбска покрайнина Косово. И понеже това изглежда "кауза пер дута" за косовските албанци, включително защото 5 страни от Европейския съюз се страхуват за..

публикувано на 28.09.24 в 10:25

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите..

публикувано на 28.09.24 в 10:23

Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма..

публикувано на 28.09.24 в 10:08
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: В отношенията ни с РСМ няма място за посредник

Решението е добро за Албания, не е добро за Северна Македония.  В България нямаме основание за потриване на ръце . Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, след като ЕС раздели двете държави по пътя им към еврочленство. ЕС с единодушно решение: Започват преговори с Албания за членство в..

публикувано на 28.09.24 в 09:58

Парламентарни избори в Австрия

Утре в Австрия ще се проведат парламентарни избори. Проучванията сочат най-голяма подкрепа от 27 процента за крайнодясната Партия на свободата, която призовава за "ремиграция на непоканени чужденци" и за постигане на "по-хомогенна" нация чрез строг граничен контрол. Нейният лидер Херберт Кикл иска да стане новият канцлер на страната. За да..

публикувано на 28.09.24 в 09:49
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Български и гръцки ЧСИ-та обсъждат трансграничното сътрудничество на конференция

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото..

публикувано на 28.09.24 в 09:42

Най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн" в САЩ

До момента  се съобщава за най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн", огромни разрушения и милиони останали  без ток в щата Флорида и югоизточна част на САЩ . Според спасителите много вероятно е броят на жертвите да се покачи. Пет от загиналите  във  Флорида са били в квартали, където  е трябвало да се евакуират , но те не са повярвали на..

публикувано на 28.09.24 в 09:00