Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна за кратко с над 4% след окончателната сделка на "ОПЕК +

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола силно се повишиха в азиатската търговия, след като големите световни производители най-накрая успяха да договорят свиване на добива, информира "Ройтерс".

След четиридневни преговори ОПЕК, Русия и други водещи производители се споразумяха за намаляване на предлагането на световния пазар с 9,7 милиона барела дневно през май и юни, равняващи се на 10 процента от световния добив, за да подкрепят цените.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 1,01 долара или 4,4 на сто до 23,77 долара за барел след дневен максимум от 24,74 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 1,29 долара или 4,1 на сто до 32,77 долара за барел. По-рано в сесията контрактите достигнаха за кратко 33,99 долара за барел.

Последва обаче заличаване на част от първоначалния растеж с оглед на притеснения, че договореното съкращаване на производството с 9,7 млн. барела, или около 10% от глобалните доставки, ще бъде достатъчно, за да компенсира съществуващото свръх предлагане на фона на силно ограниченото търсене заради коронавирусната пандемия.

Така в началото на европейската търговия в понеделник фючърсите на петрола брент се повишават с 1,15% към $31,85 за барел, а тези на американския лек суров петрол нарастват с 2,2% към $23,25 за барел, заличавайки първоначалният техен ръст с над 4%.

Глобалната консумация на петрол се сви с около 30% поради пандемията от Covid-19, която доведе до въвеждането на извънредно положение от редица правителства и до замирането на бизнеса по цял свят.

С оглед на това Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства взеха решение да съкратят техните добиви с повече от договореното във формата "ОПЕК +", което да доведе до съкращаване на общото производство с 12,5 млн. барела на ден.

В същото време членовете на "ОПЕК +" настояват другите водещи производители като САЩ, Канада, Бразилия и Норвегия да съкратя съвместното техните добиви с още 5 млн. барела дневно.

Канада и Норвегия изразиха готовност за съкращаване, докато Съединените щати, където антитръстовото законодателство затруднява подобно държавно регулирано съкращаване, заявиха, че вече са намалили производството си 2 млн. барела на ден през тази година.

САЩ, Бразилия и Канада вероятно ще допринесат сумарно за съкращенията с около 3,7 ,лн. барела на ден, тъй като производството им намалява, а другите държави от Г-20 (без Русия и Саудитска Арабия) ще намалят производството си с допълнителни 1,3 милиона до голяма степен поради спад в търсенето, предизвикан от коронавирусната пандемия.

"След първоначална положителна реакция на цените на петрола, ние очакваме решението на "ОПЕК +" в най-добрият случай да установи по-стабилна основа на пазара", коментира за своите клиенти анализатор от BNP Paris bank, като добави, че не очаква трайно възстановяване на цените на петрола, докато не се натрупа по-солидно търсенето през третото тримесечие.

Анализатори на Citibank пък отбелязаха, че договорените съкращения трябва да доведат до промяна през третото тримесечие и до ограничаване на наличните складови запаси през по-голямата част от останалата част от 2020 г. Според тях средната цена на петрола Брент през трето тримесечие ще достигне $ 35 за барел и $ 45 за барел през четвъртото тримесечие.

Банката Mogan Stanley повиши прогнозите си с 5 долара за втората половина на годината до нива между $30 до $35 за барел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендил се очаква ГЕРБ-СДС да има 2 мандата, "Възраждане" - 1, четвъртият - под въпрос

Четвъртият мандат за 10 МИР - Кюстендил все още остава под въпрос, докато на стане ясно дали ПП "Величие" ще прескочи бариерата от 4%. Може да се стигне до ситуация за четвъртия мандат да спорят БСП - Обединена левица и ДПС - Ново начало.  При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС Депутати се очаква да станат бившият..

публикувано на 28.10.24 в 15:03

Антон Кутев: Време е за нови лица в БСП и те не трябва да се противопоставят на вече познатите

Време е за нови лица в БСП, не задължително млади и те не трябва да се противопоставят на другите, които са вече познати. Това каза пред БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев. "Грешката на Корнелия Нинова беше, че тя отстраняваше тези, които ѝ пречат. Но с това отстраняване тя..

публикувано на 28.10.24 в 14:47
Елена Дариева

Елена Дариева: Лидерски дебат липсва от предпазливост и заради страха от провал

Защо хората не са гласували? Отговорът не е липсата на алтернатива,  защото на политическата сцена имаше актьори от целия спектър. Проблемът беше, че за седми път трябваше да се избира от същото. Когато менюто е едно и също, хората спират да посещават ресторанта . Така обясни избирателната активност на 27 октомври Елена Дариева,..

публикувано на 28.10.24 в 14:34
Виктор Орбан

Визитата на Орбан в Грузия няма мандат от ЕС

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Грузия не е с мандат на Европейския съвет и е в рамките на двустранните отношения, заяви говорителката на Комисията Набила Масрали. Министър-председателят е на визита в Грузия днес и утре, където ще се среща с премиера Иракли Кобахидзе, за да го поздрави за победата на "Грузинска мечта" на изборите...

публикувано на 28.10.24 в 14:23

ДПС - Доган призова за стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски"

Крилото на Движението за права и свободи около Ахмед Доган призовава за диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски". В съобщение до медиите се изразява благодарност към симпатизантите, подкрепили формацията, въпреки "масираните репресии и безпрецедентния натиск", на които са били..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик?

При 100 процента обработени протоколи в Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27%. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало (ДПС-НН) с близо 19 процента. Резултатите показват пълна победа на Делян Пеевски срещу Ахмед Доган , който е под чертата в областта. Другият печеливш в региона е БСП-Обединена левица, която за..

публикувано на 28.10.24 в 14:01

Политическите сили с над 4% на вота увеличават подкрепата си в Габровско

Всички политически партии и коалиции, които по последни данни влизат в новия парламент, увеличават подкрепата си сред избирателите в Габровска област. При 98,30% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС С гласовете си те подредиха на първо място коалицията..

публикувано на 28.10.24 в 13:55