Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Петролният бранш иска спешна среща с премиера Бойко Борисов заради срива на продажбите, информира „24 часа“. Те са спаднали със 70 на сто, казват от Българската петролна и газова асоциация. Петролните компании са притеснени, че няма да успеят да се справят с изискванията и сроковете, заложени в предстоящи законодателни промени.

Удрят търговски дружества с изненадващи промени в Закона за здравето, алармира „Труд“ на първа страница. „Оскъпяват горивата със закон“ е водещото заглавие. Предложените от управляващите законодателни промени противоречат на европейското законодателство, коментират засегнатите десетки предприятия и фирми.

„Синдикатите очакват още безработица и бедност“ е водещото заглавие на „Дума“. Негативната прогноза е на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Констатирано е разрастващо се социално неравенство.

„300 хиляди без работа“ е заглавието на първа страница на „Земя“. Информацията е на Министерството на труда и социалната политика. Случилото се е безпрецедентно за последните 30 години, обясняват експерти във ведомството.

В редовния в понеделник финансов анализ на „Труд“ се казва, че след изолацията промяната в потребителите крие риск за икономиката. Няма яснота колко са ефективни социално-икономическите мерки срещу кризата. Освен това, прогнозата на Министерството на финансите и на Европейската комисия за процента безработица е по-оптимистична в сравнение с реалните цифри, се подчертава в анализа.

Само за седмица, артисти и продуценти са получили 400 хиляди лева авансово от авторски права, информира „Монитор“. Профон започва разпределението на средствата по-рано като спасителна мярка срещу кризата с Covid-19. Професионалната организация отбелязва ръст от 2-3 процента в излъчването на българска продукция по медиите от началото на извънредното положение.

„Телеграф“ информира, че от края на октомври започва подмяна на топломерите. Закон ни задължава да подменим досегашните уреди с такива за дистанционно отчитане. Това ще струва по 300 лева на домакинство.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров призовава в интервю за „24 часа“ кметовете да оползотворяват евросредствата за изграждане на депа за отпадъци, а не да ги насочват като мярка срещу кризата. Министърът декларира, че той и екипът му полагат всички усилия, за да няма закъснение с усвояването на парите по мярка „Околна среда“. Той отчита и че предприетите мерки срещу нелегалния внос на отпадъци дават резултат.

Инструктори предупреждават „Шофьорските курсове поскъпват с до 200 лева“, пише „Монитор“. Вестникът цитира информация на БНР. Поскъпването е заради допълнителните разходи срещу заразата с коронавирус.

„Телеграф“ също отделя място на темата със заглавие "Автошколи искат по-скъпа книжка заради вируса". Легалният бранш обвинява сивия сектор за спекула, възползвайки се от кризата. Различни са мненията дали разходите за спазване на хигиенно-санитарните изисквания да се отразят на крайната цена за курса за шофьори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от пети клас на 17-то училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20
Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат "не" на възхода на крайнодесните. В Париж..

публикувано на 16.06.24 в 00:55

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23