Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4 340 000 души с коронавирус в света, близо 293 000 починали

Илюстрация: Георги Цветков

Над 4 340 000 са потвърдените случаи на коронавирус в света, а близо 293 000 са починалите. Над 1 602 000 са излекуваните хора.

Сред най-тежко засегнатите страни са Съединените щати, Испания, Русия и Великобритания. В много страни започна облекчаване на мерките, наложени заради борбата с Covid-19.

В Съединените щати се очаква до август месец 147 000 души да станат жертва на вируса. Един от водещите експерти по инфекциозни болести към Белия дом, д-р Антъни Фаучи, предупреди за "ненужно страдание и смърт", ако страната бъде отворена прекалено рано.

Великобритания разрешава от днес на гражданите си да излизат навън за спорт или разходки в обществени паркове. Хората, които живеят заедно, вече ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. От днес започват работа строителните фирми и различни сектори на промишлеността. Властите призовават възможно най-малко да се ползва общественият транспорт. Мерките се смекчават само в Англия, но засега не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Австрия възнамерява да смекчи част от граничния контрол с Швейцария до няколко дни, а всички контролни мерки по границата трябва да бъдат отменени до юни.

Португалия планира след месец да отвори хотелите и плажовете. Страната силно се нуждае от приходите от този сектор.

Днес ЕК трябва да издаде указания и препоръки към туристическия бранш, за да стане ясно кога и как ще може да се пътува между страните членки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде (вдясно) предаде на премиера на Палестина Мохамед Мустафа документите за дипломатическото признаване на страната му

Норвегия предаде документи на палестинския премиер за признаване на самостоятелна палестинска държава

Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна стъпка към признаването на палестинска държава - до голяма степен символичен ход, който разгневи Израел, предаде "Асошиейтед прес". Ирландия и Испания заедно с Норвегия поеха ангажимент за признаване на палестинска държава - историческа стъпка, която засилва..

публикувано на 26.05.24 в 17:10

Превозвачите осигуряват сезонни линии до морето

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. За БНР Теодора Велева - мениджър в една от големите транспортни компании у нас заяви,че очакват по-дълъг летен сезон: "Пускаме автобуси, които ще пътуват до Ахтопол и до Свети Влас, ще обявяваме такива допълнителни линии в хода на целия юни месец. Можем да направим като извод, че..

публикувано на 26.05.24 в 15:55

14 са вече жертвите на руския въздушен удар в Харков

14 са вече жертвите на руския въздушен удар по строителен хипермаркет в украинския град Харков вчера. Президентът Володимир Зеленски призова американския и китайския си колега да присъстват на срещата на върха за мир в Швейцария следващия месец. Поне 11 жертви на руски въздушен удар в Харков 43-ма са ранените при руския удар по хипермаркета в..

публикувано на 26.05.24 в 15:11

Сирени в Тел Авив, осем ракети бяха изстреляни от Рафах към Израел

За първи път от месеци насам в Тел Авив прозвучаха сирени, а в централната част на Израел бяха регистрирани поне три взрива. Израелските военни съобщиха, че сирените са задействани защото най-малко 8 ракети са били изстреляни към Израел от град Рафах в Ивицата Газа. По-рано израелски високопоставен служител съобщи пред "Франс прес", че се очаква тази..

публикувано на 26.05.24 в 14:57
Писателката Мария Донева

Мария Донева: Има грешки в образователната ни система, които се мултиплицират

Има толкова грешки в образователната ни система, които са отчетени, но продължават да се мултиплицират. Мислела съм си, че учителите, колкото са по-трудолюбиви, толкова повече вреда нанасят някой път. Защото, ако създаваш вредни навици у децата, ако създаваш кризи понятие за добро и зло, правилно и неправилно,  по добре нищо да не правиш..

публикувано на 26.05.24 в 14:01

Наплив на туристи на Хисарлъка над Кюстендил

Наплив по Хисарлъка над Кюстендил с атрактивния бус на Общината Истински наплив е по Хисарлъка над Кюстендил с пуснатото от два дни атрактивно бусче на Общината, казаха опитали вече атракцията. Някои се качват и заради Римската крепост от 4 в. над града, която става все по-посещаван туристически обект. Бусът беше доставен от Бордо, Франция...

публикувано на 26.05.24 в 13:54

Доклад: До 2050 г. средиземноморските страни ще могат да покриват енергийното си потребление с ток от ВЕИ

89% от търсенето на енергия в страните от Източното Средиземноморие и Близкия изток до 2050 г. може да бъде посрещнато от мащабни възобновяеми енергийни източници, показва ново проучване на Кипърския институт. За научните му изследвания, свързани с климатичната криза, институтът бе отличен с наградата на Парламентарната асамблея на Средиземноморието за..

публикувано на 26.05.24 в 13:37