Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна евакуация в Южна Азия заради приближаващ циклон

| обновено на 19.05.20 в 17:22
Бенгалския залив, Западна Бенгалия, 19 май 2020 г.
Снимка: БТА

Милиони хора се евакуират на безопасни места заради един от най-яростните циклони, който наближава Индия и Бангладеш, предаде АФП. Плановете за евакуация обаче се усложняват от предпазните мерки срещу коронавируса.

Амфан със скорост на вятъра до 185 км/ч се очаква да удари двете страни в сряда следобед или вечерта.

Властите в Бангладеш се опасяват, че това ще бъде най-мощният циклон след Сидр, който опустоши страната през 2007 г., причинявайки смъртта на около 3500 души предимно заради придошлите морски води.

Заместник-министърът за управлението на кризи Енамур Рахман заяви днес, че няколко хиляди души са евакуирани от ниски райони.

„Ще евакуираме до 2,2 млн. и ще се опитаме да няма жертви“, каза той.

Наредено е на всички рибарски лодки да се върнат на брега, всички пристанища са затворени.

В Индия Мантурам Пакира, представител на властите в Западна Бенгалия, заяви, че над 200 000 са евакуирани от крайбрежните райони.

„Властите осигуряват маски и дезинфектант и правят всичко възможно за запазването на дистанция“, посочи той.

В щата Одиша са евакуирани 20 00 души, разположени са 600 екипа за спешни ситуации.

В зависимост от ситуацията може да бъдат евакуирани още хора. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър. "Да отпразнуваме заедно разнообразието, равенството и приобщаването", кани Центърът за социални иновации, който организира..

публикувано на 12.05.24 в 05:22

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати, цитирани от "Сънди телеграф"...

публикувано на 12.05.24 в 04:54

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26