Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободен е отвлеченият от пирати край Бенин български капитан

| обновено на 25.05.20 в 18:57
Снимка: Vessel Finder

Освободен е българският капитан на контейнеровоза „Томи Ричер“, отвлечен от пирати в Гвинейския залив край бреговете на Бенин, съобщиха днес от МВнР.

Предстои капитанът скоро да се върне в България, след като първоначално пристигна от Африка на територията на друга европейска държава. За да напусне Африка, посолството ни в Нигерия му издаде временен паспорт. МВнР през цялото време бе в тясна координация и връзка със собствениците на кораба.

Освен българския капитан, при операция на военноморските сили на Нигерия в събота са били освободени и другите 7 заложници - граждани на Русия, Украйна и Филипините, съобщи агенция Франс прес.

От нигерийското командване отказаха да дадат повече информация.

Капитанът и седем от моряците в екипажа бяха взети за заложници на 19 април край бреговете на град Котону.

Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МВнР: Българин е сред отвлечените край Бенин моряци

Министерството на външните работа потвърди, че български гражданин е сред отвлечените край Бенин моряци - става въпрос за контейнеровоза "Томи Ричер", който беше похитен от пирати. По случая с похитения край Бенин, в Западна Африк, кораб днес..

обновено на 21.04.20 в 19:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебна палата

Прокуратурата и МВР координират работата си във връзка с вота 2 в 1

Прокурори от Софийската градска прокуратура тръгват по столичните районни полицейски управления във връзка с изборите на 9 юни. От държавното обвинение съобщиха, че ще бъдат проведени серия от работни срещи с разследващи полицаи и служители от..

публикувано на 13.05.24 в 11:51
сбх

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси

Повече от 100 автора представят изложба на исторически комикси. Ретроспекцията обхваща 3 периода - от 30-те години до 1944 г., от 1945 до 1990 г. и от 1990 г. до наши дни. Голямата изложба ще бъде показана в Съюза на българските художници на ул. "Шипка"..

публикувано на 13.05.24 в 11:43
Ивайло Иванов

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

До 3000 евро бонус в Гърция за сигнал до властите за фалшива касова бележка

Близо 200 хиляди сигнала са подадени от гръцките граждани за фалшиви касови бележки. От днес се изплащат бонуси на съдействалите за разкриване на измами в големи размери. От днес се изплащат бонуси от по 3000 евро на граждани, които са..

публикувано на 13.05.24 в 11:20
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Медийният ни пазар има правила, важното е те да не остават на хартия

" Българският медиен пазар има своите правила. Много важно е обаче те да не остават на хартия, а да имат реално приложение в живата журналистика, в активната журналистика. Ако те останат на хартия, това е повече от тъжно ".  Това коментира пред БНР..

публикувано на 13.05.24 в 11:17
Весела Чернева

Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че РС Македония може да започне скоро преговори със ЕС, тъй като виждаме, че и по двете ключови за тази страна споразумения – това с България, последващото Френско за промените в..

публикувано на 13.05.24 в 10:53
Проф Руска Станчева, ръководител на програма БЕРОН , доц. Татяна Александрова, ръководител на Секцията за съвременен български език, БАН зам.мин на образованието и науката Наталия Митева (от ляво на дясно)

Как се използва езиковата платформа "БЕРОН"

В навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, Българската академия на науките пусна за безплатно ползване езиковата платформа "БЕРОН". Платформата дава удобен и лесен достъп до официалния правописен речник на български..

публикувано на 13.05.24 в 10:37