Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурни дебати и разнобой в коалицията заради доброволците към МВР

| обновено на 10.06.20 в 15:19
Снимка: БГНЕС

След бурни дебати в пленарната зала мнозинството отхвърли предложенията в закона за МВР, с които се предвиждаше създаването на доброволни формирования за оказване на съдействие на полицейските органи.

Текстовете бяха предложени от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", като бяха подкрепени и от представители на ГЕРБ, но не събраха необходимото мнозинство.

Срещу създаване на доброволни формирования се обявиха и от БСП, и ДПС.

Промените в Закона за МВР предвиждаха създаване на доброволни отряди, които да помагат на полицията, особено в по-малките населени места.

Предвиждаше се да се изготвят списъци с доброволците и при нужда те да бъдат ползвани с решение на директора на областната  дирекция на полицията, за да подпомогнат работата на полицаите.

Патриотите изтъкнаха, че идеята е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ. Маноил Манев от ГЕРБ защити създаването на подобни звена.

"Тези хора, които доброволно са се записали в този списък, могат да се ползват като доброволци по време на операциите, иначе не бих се подписал под такова нещо".

От ДПС категорично отхвърлиха създаването на доброволни формирования в помощ на полицията. Депутатът Ахмед Ахмедов заяви:

"В едно малко населено място чрез тези доброволчески отряди ще се създаде едно двувластие и тогава хората в населеното място ще се чудят отново къде е държавата".

ДПС не са единствената парламентарна група, която не подкрепя промените в Закона за МВР за създаване на доброволчески отряди, отбеляза още Ахмедов:

"Освен ДПС, против създаването на тези доброволчески отряди бяха и БСП, бяха и „Воля“, също така мисля и голяма част от парламентарната група на ГЕРБ. Ние считаме, че това не е нормално  - да се създават такива доброволчески отряди. Това е практика на тоталитарните режими. Няма какво друго да добавя".

От БСП също не се съгласиха доброволци да проверяват документи. Народният представител Росен Малинов заяви:

"Това е абсолютно несериозно. Вижте, даваме правомощия, които не трябва да се дават. По този начин се опорочава идеята, опорочава се една идея, която не е лоша."

Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ реагира бурно:

"Че именно БСП и ДПС са "за" това битовата престъпност в България да продължи да безчинства в малките населени места."

Последва прекъсване на заседанието по искане на ДПС, а след възобновяването му тестовете бяха отхвърлени.

Промените в Закона за МВР създадоха напрежение между коалиционните партньори в управлението.

От парламентарната група на "Обединени патриоти" упрекнаха ГЕРБ в съвместни действия с ДПС. Съпредседателят на групата Искрен Веселинов заяви:


"ГЕРБ днес предпочетоха да се съобразят с инсинуациите на ДПС, отколкото с нещо, което е минало абсолютно всички нива на коалиционно съгласуване. В това отношение ние задаваме въпроса към ръководството на политическа партия ГЕРБ - има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление.

ГЕРБ занапред ще изпълняват ли коалиционните си споразумения с нас, или ще продължат да бонифицират ДПС и да им вършат услуги, които не им се полагат".

По думите на Искрен Веселинов управляващата партия има време да преосмисли решението си, в противен случай „коалицията ще се разпадне“:

"За нас това е възлово, идеологическо, борбата с битовата престъпност е един от основните приоритети на това правителство, затова сме се хванали с ГЕРБ. Казвам, че за нас това е денонсиране на споразумението. Имат време да се поправят, имат време да го гласуваме отново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят".

Доброволците трябва да бъдат ограничени до пожарната и аварийна безопасност и издирването на бедстващи лица, смята вътрешният министър Младен Маринов, който бе в Народното събрание за гласуването на закона:

„Аз като професионалист винаги съм заявявал, че доброволчеството е хубава форма за подпомагане дейността на Министерство на вътрешните работи, но винаги съм уточнявал, че приемам тя да бъде прилагана по отношение на пожарната безопасност.

По отношение на използване на доброволни отряди за извършване на полицейски действия смятам, че ние трябва да вървим в друга посока - да укрепваме състава на МВР с полицейски служители, да използваме технически средства, да повишаваме нашата мобилност“, коментира Младенов.

Предсрочни избори никога не са изключени, но са малко вероятни, смята вицепремиерът Томислав Дончев:

„Дори някой да има конюнктурна полза от предсрочни избори мисля, че държавническото решение е да се изчака до следващата година, когато са редовните избори“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в карнавално шествие през града ще преминат децата, а после ще се качат на сцена, за да разиграят..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно спасяване. В инициативата ще се включат около 20 деца на възраст между 5 и 16 години, поясни..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по утринна гимнастика е организиран от общината в Ямбол със съдействието на Националната спортна..

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и настояват..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30