Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: ЛиЛана остава в ареста

| обновено на 11.06.20 в 19:41
Лиляна Деянова
Снимка: БГНЕС

Певицата Лиляна Деянова, известна и с псевдонима ЛиЛана, остава в ареста. Апелативният специализиран съд отмени мярката ѝ "домашен арест", постановена миналата седмица от първоинстанционния Специализиран наказателен съд.

Заедно с още няколко души, сред които съдружникът на Деянова - Мартин Димитров и брат й Александър Деянов, тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, неправомерно усвоявала европейски средства, като  продали един и същи софтуер на няколко фирми.  Това ставало с документи с невярно съдържание.

Според съдебния състав от събраните доказателства може да се направи  обосновано предположение за  съпричастност на Лиляна Деянова към престъплението, в което е обвинена.

Като прецени като разумен 45-дневния срок на задържане, съдът записа в определението си, че на свобода тя може да извърши друго престъпление. Решението е окончателно.

Миналата седмица първоинстанционният Специализиран наказателен съд промени мярката ѝ за неотклонение на "домашен арест", но прокуратурата протестира решението.  От своя страна адвокатът на Деянова поиска да бъде освободена без мярка за неотклонение.

Преди днешното заседание прокуратурата представи нови доказателства. В съдебната зала стана ясно, че ЛиЛана има ново обвинение – за документ с невярно съдържание:

„Това, което се твърди в тези документи, че има реално предаване на софтуер от фирма „Телерайз Лимитед“ на фирма „Нованор“ с управител обвиняемата Лиляна Деянова - това не се е случило на практика“ обясни прокурор Данаил Шостак.

Днес Лиляна Деянова говори за първи път пред медиите и обвърза ареста си, както и този на съдружника си с намерението си да пусне в продажба алтернативна електронна винетка. Двамата били задържани 3 дни преди да стане това.

Преди да чуе, че няма да излезе на свобода Деянова отрече да е извършвала престъпление и обяви, че със съдружникът й Мартин Димитров са единствените задържани под стража за злоупотреба с европейски пари от началото на действието на европрограмите у нас.

С нежелание отговори на въпроса  може ли да е под стража, заради твърденията, че е близка с разследвания за 18 престъпления бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай:

„Не мога да ви кажа дали заради него съм тук, но според мен е позорно, ако това е така“, беше лаконична  Лиляна Деянова.

Адвокатът ѝ Николай Хаджигенов цитира показания на разпитани по делото свидетели, питани познават ли Васил Божков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Певицата ЛиЛана, брат ѝ и още трима са обвинени за злоупотреби с евросредства

Петима души са обвинени за злоупотреби със средства по европейската програма „Иновации и конкурентноспособност“. За трима прокуратурата иска постоянен арест. Това са Лиляна и Александър Деянови и Мартин Димитров. Останалите двама са..

обновено на 26.04.20 в 15:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и..

публикувано на 28.05.24 в 21:36
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин предупреди западните държави да не разрешават Киев да ползва оръжието им за удари на руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не разрешават на Украйна да използва оръжието им за удари на руска територия. Пред журналисти в Узбекистан, където бе на официално посещение, Путин говори за рискове пред малките..

публикувано на 28.05.24 в 21:24
Лидерът на партия „Алтернатива” Африм Гаши, архив.

Африм Гаши е избран за председател на парламента в Скопие

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония, който днес проведе първото си заседание.  Четиригодишният мандат на законодтелния орган започва да тече от днес, както и срокът от 10 дни, в който президентът..

публикувано на 28.05.24 в 21:08
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Франция и Германия с допълнителна финансова помощ за Украйна

"Трябва да позволим на украинците да неутрализират руските военни бази, откъдето Украйна е обстрелвана с ракети." Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон като подчерта, че западното оръжие не бива да бъде използвано срещу цивилни цели...

публикувано на 28.05.24 в 21:01
Американски и израелски войници оценяват ситуацията на американски военен кораб в град Ашдод, Израел, на 26 май 2024 г. 
Според САЩ армейските кораби, превозващи част от дока, предназначен за предоставяне на хуманитарна помощ на Ивицата Газа, са изхвърлени на брега в Ашдод поради метеорологичните условия.

САЩ са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей

Американските военни са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей, съобщи NBC. Съоръжението, което бе монтирано по-рано този месец, е пострадало в резултат на лошото време. Не е ясно кога и дали изобщо ще може да заработи..

публикувано на 28.05.24 в 20:09