Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Държавата е придобила дял в ПИБ чрез ББР

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, обяви депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му решението за изкупуването на дял от търговската банка е свързано със зависимостите на правителството и няма нищо общо с аргумента, че това е последната стъпка, която трябва да направим по пътя към членство във валутния механизъм, предхождащ еврозоната:

„Това е въпросният човек, който върти на малкия си пръст не само ДПС, но и цялото правителство. Това е абсолютен скандал. Това е 6% - някъде към 130 млн. мисля, че са дадени. И то какво излиза, че ще решаваме проблемите на олигарси, Банката за развитие ще отива да решава проблемите на частни банки. Откъде-накъде?! Наглеци!“.

Гечев е срещу предложението на депутати от ГЕРБ Комисията по хазарта да бъде трансформирана в Държавна агенция.

По думите му няма такава практика никъде в Европа. Принципал на регулаторния орган в различите страни са или финансовото министерство, или министерството на вътрешните работи, каза още Гечев.

„Така че този панически модел, български, едва ли не премиерът да се занимава с ротативки, с блекджек, с казино противоречи на здравия разум“, изтъкна той.

Менда Стоянова от ГЕРБ отговори, че изказването на Румен Гечев е изцяло политическо. По думите ѝ с предложението на нейната парламентарна група ще има ясна отговорност.

Менда СтояноваСлед закриването на частните лотарии има бум на игрални зали, което е притеснителен феномен, каза още Стоянова:

„Над 1000 са обектите в цялата страна и ако погледнете тяхното разположение, ще ви направи впечатление, че се намират в такива населени места, за които вие дори не сте чували. И за мен е много странно как там се намират достатъчно клиенти, за да се издържа тази зала. В този смисъл аз смятам, че в тази посока трябва да се направи нещо“.

Законопроектът на ГЕРБ бе одобрен от ресорната комисия, а този на Обединените патриоти, с които се предлага редуцирането на казината и игралните зали само до луксозни хотели и курортите, бе отхвърлен. Стоянова отказа да коментира увеличаването на капитала на частната банка, тъй като няма информация за него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Държавата купува дял от ПИБ заради чакалнята за еврозоната

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „Хоризонт“ от Министерството на икономиката. Оттам уточниха, че единственият мотив за държавната..

обновено на 10.06.20 в 19:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава...

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния..

публикувано на 01.06.24 в 18:54