Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 хиляди туристи са влезли в Гърция през граничния пункт „Кулата“ само за шест часа

Протест на ГКПП "Кулата" в деня на отваряне на границата с Гърция

Стотици автомобили от България, Румъния и Сърбия чакаха Гърция да отвори границата си за туристи

Снимка: БГНЕС

Интензивен трафик на Граничен пункт "Кулата" в посока Гърция има през целия ден, съобщиха от Гранична полиция. На пункта има много автомобили със сръбски граждани, които не са допускани да влизат в Гърция, тъй като ограниченията в южната ни съседка за трети страни все още остават. Тяхното присъствие създава често и задръствания на пункта, обясниха още от МВР.

В момента излизащите от България автомобили на пункта се обработват на четири трасета.

С час по-рано - в 11 часа - започна пропускането към Гърция на граничен пункт "Кулата", след като властите в южната ни съседка отмениха заповедта за 7-дневна карантина при влизане в страната. На случаен принцип обаче се попълват анкетни карти и ще се правят тестове за коронавирус. Ако резултатите са положителни, на хората ще бъде налагана 14-дневна карантина. Затова от нашето външно министерство съветват в такава ситуация българите да се връщат от границата в страната ни. 

Стотици леки автомобили от България, Румъния и Сърбия чакаха Гърция да отвори границата си за туристи. Много от хората не знаеха, че заповедта за седемдневната карантина се отменя на обяд. Полицията спираше повечето леки коли на километър преди граничния пункт, за да няма струпване. Сред чакащите от сутринта имаше и семейства с малки деца. Те споделиха, че са разбрали, че забраната отпада от полунощ, а не от 12 на обед.

Заради километричните задръствания трафикът беше освободен с час по-рано и автомобилите тръгнаха в 11.

Над 15 хиляди туристи са влезли в Гърция през граничния пункт „Кулата“  за първите  шест часа след отпадане на седемдневната карантина , наложена от южната ни съседка. Над 3000 са били превозните средства. Единици са били тествани от гръцки лекари за коронавирус.

Отварянето на границите за българи е първата фаза от отварянето на Гърция за масов туризъм. От днес летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети. Гърция отваря и музеите след тримесечна пауза. Ще има наложени правила за дистанция и задължително носене на маски. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че страната е безопасна за посетители. 

Така българите могат да пътуват за Гърция свободно.

3 122 са потвърдените случаи на Covid-19 в Гърция, включително 183 жертви

Влизането в Гърция от Албания и Северна Македония е възможно при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана е преминаването на границата с Турция. От първи юли ще работят и летищата на гръцките острови. 


Сутринта на граничния пункт "Кулата" имаше и протест на търговци на плодове и зеленчуци, внасяни от Гърция, но до блокада не се стигна.

Недоволството беше срещу заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, внесена от Гърция. 

Над 50 търговци на плодове и зеленчуци от цялата страна се събраха пред граничния пункт под засилена полицейска охрана.  На място пристигнаха и от областната дирекция по безопасност на храните. 

Вносителите твърдят, че тази мярка се прилага само по отношение на плодовете и зеленчуците, идващи от Гърция. За всяка партида те трябва да заплатят лабораторни изследвания в размер на 420 лв. с ДДС. Забавянето на резултатите от пробите разваля продукцията им. Те обвиниха българските власти и за това, че не признават сертификатите от гръцка страна.

Оказа се, че има две промени в заповедта на БАБХ и повечето сертификати  се признават, заяви областният директор на агенцията, д-р Михаил Бащавелов: 

"Аз не виждам какво основание имат в момента те да протестират, защото от сряда насам всичко коли, които минават, са 90 на сто със сертификат от Гърция, които ние ги признаваме".

Въпреки това търговците на плодове и зеленчуци настояват ще оспорват заповедта на Агенцията по храните във Върховния административен съд

Стоян Руйков - един от собствениците на складове, обясни пред БНР за какво настояват протестиращите:

"Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неяснота, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв!".

Велин Георгиев - голям зеленчукопроизводител в Петрич, допълни:

"Държим вносителите да не изкупуват стоките, които са развалени в Гърция, на ниски цени, защото, видно от фактурите им, вървят по 10 цента. Само кашонът е 10 цента! Може би, държавата трябва да се намеси, да останат по-малко, но да имат складове, темперирани, за всеки вид стока, който внасят.".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44