Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия изслушва канцлера Курц по аферата "Ибисагейт"

Себастиан Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният канцлер на Австрия и председател на Австрийската народна партия Себастиан Курц трябва да се яви пред специална комисия в парламента, разследваща скандала "Ибисагейт" във връзка с финансирането на партиите.

Преди година бившият вицеканцлер на Австрия и бивш коалиционен партньор на Курц Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка заради видеозапис, в който предлага на представяща се за роднина на руски олигарх схема за финансиране на партията си срещу държавни поръчки в строителния бизнес за нея и роднините ѝ.

Скандалът доведе до предсрочни парламентарни избори, спечелени отново от партията на Курц.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе

Крайнодесният вицеканцлер на Австрия хвърли оставка заради „Аферата Ибиса“

Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде днес оставка заради „Аферата Ибиса“, както бе наречен скандален запис с него от медиите, предаде Ройтерс. Освен от правителството Щрахе ще..

обновено на 18.05.19 в 20:27
 Дмитрий Песков

Кремъл отхвърли връзка с „Аферата Ибиса“

Кремъл обяви днес, че корупционният скандал с австрийската крайнодясна Партия на свободата няма нищо общо с Русия, предаде АФП. „Това е инцидент, който няма и не може да има нещо общо с нас“, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий..

публикувано на 20.05.19 в 12:49
Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе

„Рускинята“ от „Аферата Ибиса“ била босненска студентка

Босненска студентка се представила за племенница на руски олигарх на срещата на о-в Ибиса с бившия вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, предаде ТАСС. Това съобщи австрийският в. „Кронен цайтунг“, който се позова на свои източници...

публикувано на 28.05.19 в 16:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев призна за грешка при въвеждането на новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев призна, че той и заместникът му по транспорт са допуснали грешка при въвеждането на новата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". Ще бъде разширен съставът на работната група, която заедно с..

публикувано на 04.06.24 в 12:16

Първа мисия на хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката..

публикувано на 04.06.24 в 12:11

Десетки животновъди на протест на Подбалканския път

Десетки животновъди излязоха на протест като разпънаха палатки на Подбалканския път. Причината за недоволството им е, че през последните 25 години, според тях непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана. Те..

публикувано на 04.06.24 в 12:04
Калин Стоянов

Стоянов отчете 40% по-висока събираемост на глобите за пътни нарушения

40 процента по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя отчете вътрешният министър Калин Стоянов.  Той връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила, закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР: "Ако налагаме..

публикувано на 04.06.24 в 11:43

Зейнеп Зафер: Не Възродителен процес, а "насилствена българизация/асимилация"

Тази вечер от 18.30 часа в Централния дом на архитекта ще се състои премиерата на книгите "Тюркология в изгнание. Мефкюре Моллова. Биографично изследване" с автори Зейнеп Зафер и Нурие Муратова и книгата "50 години от Корнишките протести" на Зейнеп..

публикувано на 04.06.24 в 11:35

Огромни щети за гръцкия туризъм след фалита на FTI

Фалитът на третия по мащаб туроператор в Европа Еф Те И Груп (FTI) нанася огромни щети на гръцкия туризъм. Агенцията има неизплатени задължения за услуги от миналата година, казаха хотелиери. Два милиона евро дължи фалиралият туроператор на..

публикувано на 04.06.24 в 11:33
Офисът на Standard Chartered  в Лондон

Британска банка е заподозряна в обслужване на терористични групировки

Британската банка Standard Chartered, която през 2012 година се измъкна от наказателно преследване за пране на пари, е извършила трансакции за милиарди долари за финансиране на терористични групи, се твърди в нови съдебни документи на САЩ, съобщи Би Би..

публикувано на 04.06.24 в 11:22