Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в центъра на София

| обновено на 12.07.20 в 08:19
Автор:
Снимка: БГНЕС

Протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор се очаква да продължат.

Хората, които останаха до късно снощи пред сградата на Министерския съвет изразиха намерение да се съберат отново днес.

Вчерашният протест приключи през нощта без сериозни инциденти и сблъсъци с полицията. Участници в демонстрацията споделяха  мотивите:

"Вече е време за някаква алтернатива, друг е въпросът каква е тя. Безобразията в България трябва да престанат по един или друг начин“.

“Продължава да се краде в тая държава, нито съм за БСП, нито съм за някой друг, каквото и да е. Искам нормална държава, имам две деца, които деца искам да живеят нормално“.

“Студент в чужбина, в Англия съм, бих искал, за да мога да живея тук, да няма нужда да емигрирам".


Повече от 7 часа продължи антиправителствения протест пред Президенството. След полунощ хората започнаха да се разотиват, а към 1 часа през нощта площадът пред Министерски съвет опустя. 

След 23:30 часа полицаите свалиха щитовете си, а протестиращите ги аплодираха. До сблъсъци не се стигна, въпреки че част от протестиращите обиждаха полицаите и дори хвърляха предмети по тях.

Други протестиращи докараха нощно шкафче и поставиха в него имитации на банкноти и златни кюлчета, правейки алюзии с разпространени в близкото минало снимки, за които се твърдеше, че са от спалнята на премиера.

Около 21 часа протестиращ хвърли бомбичка към кордона, което предизвика незабавна реакция от органите на реда. Полицаите с жилетки "Антиконфликт" бяха заменени с части на Жандармерията. Кордонът стана по-плътен, а полицаите сложиха шлемове и щитове.

Двама полицаи са пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това е станало при възникнало напрежение след 21 часа снощи - от хвърлени множество предмети, стъклени бутилки и бомбичка. Единият полицаи е с наранявания и обгаряния, а другият е с по-леки травми, уточниха от полицията.  

Ръководството на СДВР отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред. При вчерашните демонстрации не бяха допуснати груби нарушения на закона, допълват от пресцентъра.

А от пресслужбата на “Пирогов“ съобщиха, че  без опасност за живота са двамата пострадали при протеста на 10 юли. И 21-годишният, и 29-годишният мъж са без изменение в общото състояние. Те остават за наблюдение и лечение в лечебното заведение, допълниха от там.


Жена се качи на около 10 метра височина на перваза над входа на сградата на бившия Партиен дом и започна да прави снимки. Тя слезе безпрепятствено и не беше арестувана. 

Преди това протестиращите окупираха бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков", а след това се насочиха към „Орлов мост“. Хората престояха няколко минути пред сградата на Народното събрание и скандираха "Гешев е позор", "оставка" и "мафия".  След това множеството се придвижи до "Орлов мост" и спря движението там.  Протестиращите се върнаха по ул. "Гурко", където освиркаха сградата на МВР.  Три часа след началото на протеста те отново се върнаха пред сградата на президентството.


В Плевен вчера също протестираха за втора вечер значително по-голям брой граждани с искане за оставка на правителството. Те преминаха в мирно шествие през Градската градина и стигнаха до Съдебната палата. Предимно млади хора с деца се събраха пред сградата на Областната администрация, много от тях носеха българското знаме и скандираха.



В Сливен около десетина души излязоха вчера в подкрепа на протеста срещу правителството в София. Те се събраха на централния площад Хаджи Димитър около 19.30 часа. Протестът бе организиран в късния следобед в социалните мрежи. Очаква се в следващите дни да бъде организиран нов.


Над 200 души протестираха вчера и в Бургас с искане за оставка на правителството. Те посочиха, че са излезли на улицата, провокирани от събитията в парк "Росенец". Хората допълниха, че подкрепят протестите в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Журналисти в Националното събрание на Франция очакват идването на новоизбраните членове на парламента, Париж, 8 юли 2024 г.

Френското Национално събрание отвори врати за новоизбраните депутати

Френското Национално събрание вече отвори врати за новоизбраните депутати. Разпределението на политическите сили ще бъде съвсем различно след неочаквания резултат от балотажа. Левицата се очертава победител във Франция, но без парламентарно мнозинство Водачите на лявата коалиция, която победи, но далеч без пълно мнозинство, обещават през..

публикувано на 08.07.24 в 18:23
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко за атаката над болница в Киев: Един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната

Над 30 души загинаха днес при масирани руски ракетни удари по цивилни в пет украински града. Крилата ракета разруши детска болница в столицата Киев.  "Това беше един от най-зловещите руски ракетни баражи от началото на войната", заяви кметът Виталий Кличко.  С минута мълчание в памет на жертвите започна пресконференцията на украинския..

публикувано на 08.07.24 в 18:10

Израелски танкове и пехота щурмуват позиции на "Хамас" в Газа

Израелски танкове и пехота щурмуват днес позиции на "Хамас" в главния град на Ивицата Газа след масирани бомбардировки през нощта, докато в катарската столица Доха продължават усилията за постигане споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, отвлечени от "Хамас" преди 9 месеца. Танковата офанзива в град Газа е..

публикувано на 08.07.24 в 17:52
Алис Вайдел

Алис Вайдел, АзГ: Стискам палци на Тръмп, защото обеща да сложи край на войната в Украйна

Крайната десница в Германия се надява, че президентските избори в САЩ ще бъдат спечели от Доналд Тръмп.  Това става ясно от думите на с ъпредседателката на партия "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел, която настоява за незабавно спиране на огъня между Русия и Украйна, ако трябва и при условията на Путин: "Стискам палци на Доналд Тръмп,..

публикувано на 08.07.24 в 17:12
Иван Малкодански

Наредбата за общинските дружества в Плевен е предложена за обществено обсъждане

За обществено обсъждане е представена Наредбата за учредяване и упражняване правата на Община Плевен в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала . Темата е сред най-обсъжданата на последните две сесии на Общинския съвет. Какво последва след годишните отчети за 2023 година? Дебатите започнаха още при..

публикувано на 08.07.24 в 16:59
Владимир Путин (вдясно)  и Нарендра Моди разговарят в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд, Узбекистан, архив,  септември 2022 г.

Премиерът на Индия Нарендра Моди пристигна на посещение в Москва

Премиерът на Индия Нарендра Моди пристигна на посещение в Москва.  Моди се закле като премиер на Индия за трети път Проф. Герхард Мангот: Оста между Русия, Иран, Китай и Северна Корея е все по-отчетлива, може да продължи към Индия, Бразилия и Южна Африка Визитата е първата на Моди, откакто Русия нахлу в Украйна. Индия води предпазлива..

публикувано на 08.07.24 в 16:56
Германският министър на отбраната Борис Писториус говори с външната министърка Аналена Бербок (вляво) по време на сесия в Бундестага в Берлин, 26 юни 2024 г.

Германската армия се опасява от недостиг на средства за превъоръжаване

Германската армия се опасява от недостиг на финанси за превъоръжаването си след споразумението на управляващата коалиция за бюджета за 2025 година. Министърът на отбраната Борис Писториус предупреди, че това ще възпре плановете за модернизация на Бундесвера.  Германската армия критикува новото споразумение за бюджета в Германия, което бе постигнато..

публикувано на 08.07.24 в 16:29