Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енио Мориконе или музика подпечатана със знак "вечност"

Снимка: БГНЕС

Групата Metallica открива своите концерти  с "Ecstasy of gold" (Треска за злато). С тази знаменита тема от филма на Серджо Леоне „Добрият,лошият и злият”  групата Ramones закриваше концертите си. И само се опитайте да си представите как  по света се създаде един уникален спектакъл в различните рок и поп нюанси. Кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова разказва: "Попитан преди години на какво се дължи това явление, той  каза:  „Може би рокмузикантите  обичат моите парчета, защото, макар и сложни, хармонично те са прости и  биха могли да се изпълнят и с китара .” Първи усетиха това от групата Metallica , чийто членове харесвали много филмите на Седжо Леоне , актьорът Клинт Истууд и всичко подчертано в тях от нотите на Мориконе. За солистa на групата Джеймс Хетфийлд комбинацията между симфоничния оригинален вариант и техния метал-стил превръщат "Ecstasy of gold"  в нещо уникално. По негово настояване се изпълнява като въвеждащо на техните концерти. Това става за първи път през 1983-а година и се е получило нещо фантастично, припомня още Джеймс Хетфийлд и признава, че го е пял хиляди пъти и като подготовка на гласа и на духа си преди спектакъл:”Благодарим ти Енио, че ни даде този устрем, че бе част от нашето вдъхновение  и че допринесе да се създаде връзка между групата, сътрудниците  и почитателите й, каза още солистът на групата Metallica  Джеймс Хетфийлд.Има и един  куриоз- от алтернативния рок: китаристът Серджо Пицорно кръсти децата си, родени през последните 10 години - едното Енио, а другото Леоне, като уважение към Мориконе и режисьора Серджо Леоне. Рок, поп и пънк групи като The Clash, Green Day, Dire Straits, Motörhead,също се вдъхновяваха от Енио Мориконе. За английската рок група "Muse"  той е невероятен талант и в знак на признателност помести в социалните мрежи  своето изпълнение от Олимпийския стадион в Рим на "Knights of Cydonia". Фронтменът на "Muse" Матю Белами използва мотив от „Човекът с хармониката“ от саундтрака на уестърн филма „Имало едно време на Запад“ за тази песен на групата си. Ирландците от "U2" посветиха на италианския маестро през 2009-а година своята песен "Magnificent".Тя  разказва как неговата музика е шокирала в положителния смисъл на думата членовете на групата:

„Magnificent“ стана втори сингъл от албума „No Line on the Horizon“ от 2009 година. Дъблинската четворка направи музиката в песента заедно с Брайън Ино и Даниел Ланоа, а текстът написа китаристът и кийбордист в „U2“- Дейвид Еванс, известен като The Edge, който е голяма почитател на Енио Мориконе. Важна част в творчеството на Енио Мориконе са аранжиментите, които той направи за италианските поп звезди от 60-те години на миналия век, като се започне от Рита Павоне до Джани Моранди, сътрудничи и с британското синти поп дуо „Пет шоп бойс“ за песента им "It couldn't happen here", в която е съавтор на музиката. Песента е включена в албума „Actually“ на Пет Шоп Бойс от 1987 година.Енио Мориконе стимулираше и съдействаше на италианските поп и рок музиканти . По негови аранжименти са редица световно известни италиански песни като Abbronzatissima, Sapore di sale, Se telefonando и много други. Има обаче един негов уникален аранжимент  на песента La solitudine (Самотата) в изпълнение на Лаура Паузини. Италианският рок и поп певец Морган написа, че „Енио Мориконе е без съмнение най-големият италиански композитор на света в тази епоха. Той успя, защото намери перфектното равновесие между класическата, поп и рок музика, без да се отказва от нито една от тях”. Бих добавила от лични впечатления, че според мен това е вродена гениалност, която е  израз  на  хармонията в човека Енио Мориконе . Нещо уникално! И вероятно затова, рокерът Васко Роси каза,” че привилегията на един артист е да умре, знаейки, че изкуството му никога няма да умре”! И така, то ще звучи във времето. Паметен е албумът “Всички обичаме Енио Мориконе”. Той излезе през 2007-а година и включва 17 негови творби изпълнени от големи световни представители на рок и поп музиката като Куiнси Джоунс, Андреа Бочели , Роджър Уотърс и др. В него, Селин Дион участва с  Knew I Loved Youот филма „Имало едно време в Америка”. Oт същия албум е оригиналния  метал кавър на "Eсstasy of gold"  на Metallica, както и този на Брус Спрингстийнна "Once Upon a Time in the West" от филма „Имало едно време на Запад”  и двата с номинация за наградите Grammy  в категорията "Най-добрo инструменталнo  рок изпълнение" през 2008-а година. Спечели я Брус Спрингстийн. Но няколко години по- рано, през 2005 г. по време на турнето "Devils & Dust", Брус Спрингстийн изнася концерт в Рим, на който присъства Мориконе. Развълнуван, Брус свири темата от филма „Имало едно време на Запад“ в началото на шоуто си като поклон пред големия композитор.Последната творба на Енио Мориконе "Tante pietre a ricordare" (Много  камъни за спомен)  е за моста „Моранди” на Генуа. Тя ще бъде изпълнена от симфоничния оркестър на театър „Карло Феличе” в Генуа, на специален концерт при откриването на новият мост  през първата десетдневка на август. А на 8 юли музиканти от цял свят се събраха он лайн в оркестър, за да изпълнят музиката на великия композитор и така да отдадат своята почит към покойния Енио Мориконе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42