Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

23 процента от абонатите на "Топлофикация-София" ще доплащат за потребената топлоенергия и топла вода през изминалата зима въпреки поевтиняването на газа, пише "24 часа".  В страната това се отнася за 27 на сто от абонатите на топофикационните дружества.  Според обяснението на топлинните счетоводители, това са домакинства, които са потребявали повече топла вода и отопление спрямо предходната зима.

Според "Монитор", 7 от 10 абонати са надплатили за парно в столицата и ще им бъдат опрощавани суми.

"Телеграф" изчислява, че за двустаен апартамент ще бъдат опростени 66 лева средно. 600 хиляди домакинства в София трябва да бъдат компенсирани.  1 910 абонати обаче ще имат твърде високи сметки, показват изчисления на столичната "Топлофикация".

Близо 500 лева ще е помощта на социално слабите за отопление през идната зима, пише още вестникът.

От 25 октомври, при подмяна на уредите за отчитане, топлинните счетоводители ще монтират уреди с дистанционно отчитане, информира "24 часа". Това важи за индивидуални разпределители, апартаментни топломери и водомери за топла вода. Според публикувани преди дни сравки за цените,  монтирането в двустаен апартамент на три уреда за дялово разпределение и един водомер с дистанционно отчитане струва между 170 и 200 лв.

Кризата с коронавируса е намалила 40 на сто от приходите на общините, съобщава "Монитор". Кметовете са принудени да теглят заеми, за да попълнят бюджетите. Прогнозата им е, че едва 60 на сто от местните данъци и такси ще бъдат изплатени до края на годината.

Три хиляди и 600 кг сирене с ешерихия коли са открили, в незаконен склад, полицаи и инспектори от Агенцията по безопасност на храните, съобщава "Телеграф". Извършена е акция като част от мащабна международна проверка. срещу контрабандата на опасни за здравето храни, напитки и медикаменти, съобщава Интерпол.  Вестникът не съобщава подробности къде и кога е открито заразеното сирене.

"Проверка разкри нарушения в строежи по морето", пише "Труд". Прокурори и експерти обиколиха обекти в област Бургас. Едно от нарушенията е поставени огради, които пречат на достъпа до плаж.

За четвърта поредна година се отчита намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените у нас, съобщава "Монитор". Данните са на Евростат. Тази година е отчетена разлика от 13,5 на сто в полза на мъжете.

"Социалният статус се сменя при пенсиониране", пише "Труд". Хората започват да живеят с по-ниски доходи след пенсиониране. Ергените са по-бедни от семейните у нас. Данните са на Националния статистически институт. Според тези данни, неравенството в доходите между бедни и богати нараства и по този показател сме първи в Европейския съюз.

Царевицата и слънчогледът в добруджа започнаха да съхнат от безводие, информира "Земя". Земеделци се опасяват, че няма да се стигне до жътва на царевица заради зушата. Пожари пък вече са изпепелили хиляди декари жито в Южна България.

"БСП вика Гешев в парламента", пише "Дума". Социалистите питат дали прокуратурата не надхвърля правомощията си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

.Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50