Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерпол изпраща екип от международни експерти в Бейрут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интерпол обяви, че по молба на ливанските власти изпраща екип от международни експерти по идентифициране на жертви на мястото на смъртоносните експлозии в Бейрут, предаде Франс прес. 

"Опитът на Интерпол може да бъде от голяма полза на властите в страната и ние ще продължим да оказваме цялата необходима помощ на Ливан", заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок. 

В изявление на международната организация за полицейско сътрудничество се посочва, че няколко дни след трагедията, все още са в много хора продължават да са в неизвестност. Експертите на Интерпол се изпращат на територията на страни членки по тяхна молба в случаи на природни бедствия, злополуки или атентати.

Междувременно Световната здравна организация призова за набирането на 15 милиона долара в помощ на Ливан, след опустошителната експлозия в столицата Бейрут от вторник, предаде Ройтерс. При взрива, който уби 150 души и рани над 5000, са унищожени и няколко контейнера с медицински материали на СЗО, включително защитни облекла и маски за лекарите, борещи се с Covid-19. 

Съединените щати вече обещаха 17 милиона долара първоначална помощ за Ливан и най-вече за организацията на Червения кръст в страната. В съобщение на американското посолство в Бейрут се посочва, че скоро ще бъде обявена и допълнителна подкрепа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Германски спасителен екип на пристанището в Бейрут.

Небрежност или ракетна атака - какво причини трагедията в Бейрут

Ливанският президент Мишел Аун заяви днес, че мощният взрив на пристанището в Бейрут е причинен от небрежност или от ракетна атака, но отхвърли призивите за международно разследване, предаде АФП. Експлозията във вторник, която уби над 150 души..

публикувано на 07.08.20 в 17:59

Спасителни екипи дирят оцелели след трагедията в Бейрут

Спасителни екипи в Ливан трескаво издирват оцелели, след като десетки души се водят безследно изчезнали в резултат на мощната експлозия , опустошила пристанищния район в столицата Бейрут вчера, предаде Би Би Си. Взривът причини смъртта на..

обновено на 05.08.20 в 23:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей. Цената на монетата при пускане в..

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства..

публикувано на 20.05.24 в 08:03

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще..

публикувано на 20.05.24 в 07:59
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на..

публикувано на 20.05.24 в 07:55
Джейк Съливан

САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел разговори в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и екипа му относно конфликта в Ивицата Газа и нуждата да бъдат сведени до минимум жертвите сред цивилното..

публикувано на 20.05.24 в 07:48

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година...

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но..

публикувано на 20.05.24 в 07:39