Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Половин България иска оставка и избори, пише на първа страница вестник "Земя" като се позовават на данните от проучване на агенция АФИС. За 52 % от анкетираните причината за протестите е всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата. Почти същият процент обясняват протестите с корупцията по високите етажи на властта. Цели 30% от гласоподавателите на ГЕРБ смятат, че протестът е основателен. Процентът при патриотите дори е 40, сочат данните.

След като президентът Румен Радев насъска народа за бунт, недоволни граждани пуснаха петиция срещу него, пише "Телеграф". Вчера хиляди подписаха и дадоха своя глас за отстраняването на президента. Петицията е под надслов „Докога ще го търпим?“, като в нея се обяснява, че откакто е на поста, Радев е успял да наложи невиждан хаос в отношенията между институциите.

"24 часа" съобщава: Майките преместиха палатките си пред Министерския съвет и чакат оставка.

Всички искат нечия оставка, аз искам тази на Румен Радев - "Монитор" цитира думите на премиера Борисов. С тези думи министър-председателят коментира вчера по време на инспекция в Сакар исканията на протестиращите да се оттегли от поста си. Стана ясно и, че е издал заповед към МВР да не използва сила към протестиращите и да се намали до минимум полицейското присъствие на барикадите. Борисов се обърна към вътрешният министър да не позволява да се стига до сблъсъци.

Три лагера на блокадите е счепкаха помежду си, видяха репортери на "Труд". Формациите около Христо Иванов, Мая Манолова и т.нар. „Отровно трио“ вече се позиционират на различни места на блокадите, а някои от партийците се видяха и като министри в новото правителство, пише изданието и допълва: В унеса си Христо Иванов изтълкува репликата „Време за решения“ на премиера Бойко Борисов като готовност за оставка и в неделя нямаше търпение да започне кадруването. Лавина от реакции последва вчерашното излъчване на живо от фейсбук профила на лидера на "Да, България" Христо Иванов. На видеозаписа се вижда как към Иванов се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, който споменава името на Младен Михалев-Маджо. Иванов позира доволно, но секунди по-късно се и дърпа и казва: „Тихо! На живо сме!“. Все още Иванов не е дал адекватен отговор защо споменаването на прякора на небезизвестния бизнесмен го притесни видимо в ефир. Така войните на барикадите се разгарят и между самите ативисти на "Да, България. По темата пише и "24 часа".

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС и за редовните линии, така както „случайният превоз“ се сдоби с 9% налог от 1 август, съобщава "Дума". Фирмите от бранша обясняват, че заради пандемията от коронавирус и здравните рестрикции губят пътници и затова трябвало да бъдат обезщетени с намалена ДДС ставка. От Националното сдружение на автобусните превозвачи твърдят, че на Централна гара София обичайният трафик е от 260 автобуса на ден, а в момента спадът е наполовина. Също така в бранша имало много необявени фалити.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: България остава ангажирана със силния и единен отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Президентът Румен Радев

Румен Радев ще посети Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека. Утре, 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и..

публикувано на 16.06.24 в 07:35

Ученици от пети клас на 17-о училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20