Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитарка от дом за възрастни в село Славянци е с коронавирус

Снимка: Георги Цветков

Санитарка от дома за възрастни хора в сунгурларското село Славянци е с Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас. В момента в социалното заведение се извършва пълна дезинфекция, предстои да се направят бързи тестове на персонала и домуващите. 

В социалния дом в Савянци живеят 43-ма пенсионери с деменция. Персоналът е от 22-ма души. Далата положителен резултат за коронавирус санитарка се лекува в домашни условия, уточни директорът на Здравната инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров и допълни: 

"Там днес са нашите инспектори, за да провеждат анкети и бързи тестове на място. Имаме и още един случай, който ще бъде упоменат за утре".

Според заместник-кмета на Сунгурларе Тодорка Павлева, болните в дома са двама от едно семейство: 

"Двама са болните, а тертият е под въпрос. Правят му тестове. Едната от жените е готвач, а другата - санитар".

Заради инфектиран служител домът в Славянци бе под 14-дневна карантина през юни. След приключване на проверката сега се очакват новите предписания на епидемиолозите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смолян получи бюлетините за изборите

В Смолян пристигнаха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите две в едно на 9-ти юни.  95 100 броя е тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, а за изборите за народни представители тиражът е 96 200 броя.

публикувано на 05.06.24 в 15:19
Джо Байдън пристига в Париж, 5 юни 2024 г.

Байдън е във Франция за годишнината от Десанта в Нормандия

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна във Франция за тържествата по случай 80-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия. В рамките на тридневните чествания той ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон. При извънредни мерки за сигурност американският президент Джо Байдън беше посрещнат в Париж, докато в Нормандия започнаха..

публикувано на 05.06.24 в 15:19

Над 390 000 бюлетини за изборите в Русенска област бяха доставени днес

394 300 бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 тази неделя бяха доставени днес в Русе. 193 700 от тях са предназначени за изборите за Европейски парламент, а други 200 600 са за народни представители. Веднага след разтоварването бюлетините бяха поставени в помещение с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на..

публикувано на 05.06.24 в 15:05
Итамар Бен-Гвир

Израелски министър заплаши Нетаняху с оставка

В Израел крайнодесен министър във военновременния кабинет заплаши да излезе от управляващата коалиция, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разкрие подробности за бъдещото споразумение за Газа. Това не е първата заплаха, която отправя Итамар Бен-Гвир, който отговаря за вътрешната сигурност на Израел, но разкрива задълбочаващия се разрив във..

публикувано на 05.06.24 в 14:41

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си. Това не е остаряла организация, изчерпала своите функции, заяви пред БНР доц. Антония Пенчева, председател на творческата организация. "Важна функция на ръководството е да оказва обществена защита на професионалните интереси и авторските права на своите членове,..

публикувано на 05.06.24 в 13:55
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47