Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класиране за Катар 2022 през Лига на нациите – мисия (почти) невъзможна

Снимка: БТА

Националният ни отбор започва участието си в Лигата на нациите тази вечер с домакинство на Република Ирландия. Мачът е от 21,45 ч. и ще го предаваме пряко по „Хоризонт“. Тази година нещата в турнира ще бъдат малко по-различни.

Второто издание на Лига на нациите ще бъде със същия формат като първото, но ще даде по-малко възможности на отборите за класиране за следващото голямо първенство – световното в Катар през 2022 г.

На Мондиала след 2 години ще участват 13 отбора от Европа. 10 от тях ще са победителите в своите групи в квалификациите, които ще продължат от март до ноември догодина.

И тук идва сложното. Завършилите на второ място в 10-те групи от квалификациите, плюс двата отбора победители в групите от Лигата на нациите с най-добри показатели, ще оформят баражите за класиране на световното. Тези 12 тима ще бъдат разделени в три потока, а победителите ще вземат визи за Катар.

Разликата от предишното издание на Лигата на нациите идва от това, че тогава възможност за класиране на Евро 2020 имаха 16 отбора от турнира, сред които и България, разделени в 4 потока. Сега квотите са 2! В първото издание на надпреварата нашите национали завършиха на второ място в групата си, но въпреки това, заедно с тима на Норвегия, ще участват в предстоящите баражи за класиране на европейското догодина. Те са през октомври и ноември.

С настоящия регламент на Лигата на нациите подобни рокади няма как да станат. С други думи, за да имаме шанс за класиране на световното през започващия тази вечер турнир, трябва да спечелим групата си с Ирландия, Уелс и Финландия.

„Трикольорите“ успяха да се изкачат във Втора дивизия, което все пак дава известни предимства. Предполага се, че победителите от Първа дивизия ще се класират директно за Катар 2022, а голяма част от отборите там, както и в нашата Втора дивизия, ще завършат на вторите места в своите групи в квалификациите. Следователно ще си гарантират участие в баражите през квалификациите.

За сметки все пак е рано, ще ги правим догодина по това време.

А сега малко повече за формата на турнира. Всички 55 члена на УЕФА участват в него, разделени в четири дивизии – в първите три от тях има по четири групи с по четири отбора. Само в последната тимовете са разделени в две групи, съответно с 4 и 3 тима.

Така всеки отбор от първите три дивизии ще изиграе по 6 мача – по два през септември, октомври и ноември. Общият брой на двубоите в турнира е 162, а целта на надпреварата остава намаляване на приятелските мачове и заместването им с такива със състезателен характер.

Короната на Португалия от първото издание на Лигата на нациите ще си оспорват отборите от Първа дивизия. Там победителите в четирите групи ще оформят двете полуфинални двойки, а финалният турнир ще бъде през септември или октомври догодина и само на него съдиите ще си служат със системата за видеоповторения – ВАР.

И този турнир ще мине под сериозен контрол и сериозни мерки за сигурност заради Covid-19. От УЕФА вече обявиха, че мачове ще бъдат отлагани само, ако даден отбор няма налични 13 здрави футболисти, от които 1 вратар. При подобен случай двубоят може да бъде отложен, може да бъде игран в друг град или държава, а в краен случай ще бъдат приписвани служебни победи.

При положителен тест на един или повече съдии, тогава страната домакин трябва да предостави рефери, които да ръководят мача.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки. Третото..

публикувано на 19.05.24 в 22:19
Александър Сьорлот (вдясно) вкара четири гола за Виляреал срещу Реал

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1

Виляреал направи впечатляващ полуобрат срещу шампиона Реал (Мадрид), след като от 1:4 навакса и завърши наравно 4:4 в мач с осем гола от предпоследния 37 кръг в Испания. Гюлер на два пъти, Хоселу и Васкес бяха дали преднина от три гола до почивката за "Белия балет", а за домакините от Виляреал бе вкарал само Сьорлот. Същият този Сьорлот се..

публикувано на 19.05.24 в 22:16
Бяла

Отборът на Бяла стана шампион на България по хандбал за жени

Втори мач от Суперфинала в първенството на България по хандбал за жени (играе се до две победи): Етър 64 - Бяла - 23:33 (10:11) * Бяла спечели серията с 2:0 победи. Отборът на Бяла победи като гост Етър 64 (Велико Търново) с 33:23 (11:10) и защити първото си място в първенството на България по хандбал за жени. Възпитаничките на Виктория Жосан взеха..

публикувано на 19.05.24 в 21:23
Интер

Интер и Лацио с равенство помежду си

Шампионът на Италия Интер завърши 1:1 срещу Лацио в мач от 37-мия кръг на Серия „А“. В 33-тата минута Дайчи Камада със силен изстрел изведе "орлите" напред. Домакините най-изравниха в 87-ата минута чрез резервата Дензъл Дъмфрис. Интер пропусна възможността да постави нов клубен рекорд по общ брой точки, защото може да вземе най-много 96, ако спечели..

публикувано на 19.05.24 в 21:18
Тадей Погачар

Погачар спечели "кралския" етап в Джирото и увеличи преднината си

Словенецът Тадей Погачар спечели "кралския" 15-и етап от Обиколката на Италия. Колоездачът на тима на Обединените арабски емирства измина дистанцията от 222 километра от Манерба дел Гарда до Мотолино за 6:11:43 часа. Тя включваше изкачване на надморска височина от 5400 метра. 25-годишният Погачар изпревари съперниците си в най-трудния етап от..

публикувано на 19.05.24 в 20:48
Манчестър Сити - Уест Хем

Манчестър Сити триумфира с титлата в Англия за четвърти пореден път

Манчестър Сити стана шампион на Англия, след като победи Уест Хем с 3:1 на "Етихад" в мач от последния 38-и кръг на Висшата лига. Играчът на сезона Фил Фодън на два пъти и Родри вкараха попаденията за домакините, а Мохамед Кудус с атрактивно изпълнение беше точен за гостите. Футболистите на Пеп Гуардиола станаха първият отбор, който ликува с титлата в..

публикувано на 19.05.24 в 20:14