Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трофей за Тийм в Ню Йорк след петсетова драма

Снимка: БТА

Доминик Тийм осъществи първиятв Откритата ера в тениса обрат от 0-2 до 3-2 сета във финал на US Open и спечели дебютната си титла от Големия шлем.

Александър Зверев взе убедително първите два сета с 6:2, 6:4, но после се стигна до истински трилър и австриецът взе следващите части с 6:4, 6:3, 7:6 (6) след страхотна битка, продължила 4 часа и 5 минути.

Досега последно през 1945 година финал на US Open е обръщан от 0:2 сета, но никога в Оупън ерата. А в турнирите от Големия шлем това е едва пети обрат след тези на "Ролан Гарос" на Бьорн Борг през1974 г., Иван Лендъл (1978-а), Андре Агаси (1999-а) и Гастон Гаудио (2004-а).

Нервите в зрелищния мач взеха връх, а германецът направи две двойни грешки в тайбрека, а в решителния пети сет не можа да затвори мача при свой сервис и аванс от 5:3.

Така Тийм обаче показа непримиримост и няколко страхотни удара в заключителната част на двубоя, за да стане първият шампион от Големия шлем, роден през 90-те години на миналия век.

Въпреки, че тазгодишният турнир в САЩ бе проведен с големи условности заради пандемията и дисквалификацията на Новак Джокович, третият в ранглистата австриец напълно заслужи първата си голяма титла след четвъртия финал.

Освен това Тийм записа четвърти успех над своя добър приятел извън корта Зверев в турнирите от Шлема, а при награждаването последният не сдържа сълзите си.

Иначе германецът започна страхотно мача и на два пъти проби подаването на Тийм, печелейки първия сет с 6:2 след само 30 минути игра.

Във втория сет Зверев повтори упражнението и дръпна с 5:1, но след това австриеца се разигра. Той върна един пробив и стигна до 4:5, ала германецът спечели след петия си сетбол с 6:4.

Австриецът обаче започна да играе все по-силно и след разменени пробиви в началото на четвъртата част успя да стигне до нов такъв в десетия гейм, за да спечели също с 6:4.

В четвъртия сет двамата печелеха подаванията си до осмия гейм, в който Тийм стигна до пробив, за прати срещата в пети сет след 6:3.

В решителната част свободното падане на Зверев продължи и той допускаше грешка след грешка, включително три поредни непредизвикани, за да подари пробив още на старта. Тийм обаче побърза да върне жеста, с двойна грешка при точка за пробив във втория гейм - 1:1.

Двамата тенисисти отново влязоха в стабилен ритъм на свое подаване, за да може резултатът да достигне до 3:2 за Зверев. В шестия гейм Тийм започна зле, изоставайки с 0:30, но с няколко страхотно изпълнение обърна нещата и не даде повече точка на Зверев. 

Това, което Звереев не успя да стори в гейм номер 6, той направи в този под №8. След като си взе подаването за 4:3 германският тенисист показа изключително нападателно лице и притисна Тийм мощно в неговия сервис гейм. Стигна се до 30:40 и тогава Зверев за пореден път в мача излезе на мрежата, този път принуждавайки австриеца да сбърка с минаващия удар, а неточността доведе до 5:3 и шанс за Зверев да сервира за мача. 

Както в целия сблъсък обаче нервите на германеца не бяха устойчиви. Той започна трудно, изпадайки в ситуация 15:40. След като спаси един мач бол при втория си опит Тийм все пак изкова грешка от съперника си и моментално върна пробива. Следващият гейм отново не мина гладко, но след два великолепни форхенда по правата Тийм стигна до 5:5. 

Драмата навлезе в кулминационната си фаза и гейм номер 11 не разочарова. Тийм показа цялата концентрация и прецизност, на която е способен в този късен стадий на мача. След няколко изтощителни дори за наблюдаване разигравания австриецът стигна до точка за пробив, а там след нова тежка размяна на удари принуди Зверев да сбърка, за да направи резултата 6:5 и да получи шанса да затвори мача. 

Двубоят обаче нямаше как да мине без да се стигне до решителен 13-ти гейм. Нервите на Тийм също не издържаха, като той видимо започна и да се схваща след 4 часа игра в Ню Йорк и допусна мигновено връщане на пробива, за да стане резултатът 6:6. 

В решителната част и двамата играчи се подаваха на нервите и умората, като след бърза размяна на мини-брейкове нещата тръгнаха точка за точка до 4:3 за Тийм. Тогава Зверев допусна двойна грешка във възможно най-лошият момент, а австриецът получи два сервиса, с които да затвори мача при 5:4. С мощен минаващ удар той си даде два мачбола при 6:4, но при шампионската точка допусна непредизвикана грешка от печеливша позиция. Последва нов форхенд в аут, за да бъде изравнен резултатът и тайбрека - 6:6.

В този момент бекхендът заработи и след страхотна комбинация световният номер 3 размина Зверев на мрежата за нов мачбол. Силите и нервите на германеца не издържаха, а Тийм се свлече на земята, за да отпразнува историческия си триумф в един неповторим финал на US Open.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спартак (Вн) спечели в София

Дузпа донесе победата на Спартак (Вн) срещу Септември

Отборът на Спартак (Варна) спечели с 1:0 годтуването си на Септември, в последната среща от 10-ия кръг на футболното ни първенство. Гостите започнаха по-активно а в 5-ата минута Антонио Вутов пропусна да открие резултата, след спасяване на Димитър Шейтанов. Секунди по-късно Митко Митков отговори с удар с левия крак от много далечна дистанция,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна от турнира в Брага

Адриан Андреев отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брага (Португалия) с награден фонд 74825 евро. Андреев загуби от италианеца Андреа Пелегрино с 3:6, 6:1, 2:6. Срещата продължи близо два часа. 27-годишният Пелегрино е 209-и в света, с шест места пред българския си съперник, стартира по-добре мача и..

публикувано на 30.09.24 в 21:24
Спартак (Пл) загуби от  Опава в Чехия

Баскетболистите на Спартак (Пл) загубиха в Чехия

Отборът на Спартак (Плевен) загуби от тима на Опава с 68:83 точки като гост в Чехия във втория си мач от група А на Европейската северна баскетболна лига за мъже. Спартак заема четвърто място във временното класиране в групата, като ще гостува на Нюкасъл Ийгълс във Великобритания в следващия си мач от лигата на 22 октомври. Съперници на..

публикувано на 30.09.24 в 21:22
Хосе Луис Ачиари

Берое се раздели с треньора си

Футболният Берое се раздели по взаимно съгласие със старши треньора Хосе Луис Ачиари, съобщиха от тима. 45-годишният аржентински специалист пристигна в Стара Загора през септември 2023 година и бе начело на отбора в общо 36 мача, в които "зелено-белите" записаха 13 победи, 6 равенства и 17 загуби. "ПФК Берое благодари на Хосе Луис Ачиари за..

публикувано на 30.09.24 в 18:43

Реал (Мадрид) изпусна победата в продължението

Атлетико (Мадрид) и Реал (Мадрид) завършиха наравно 1:1 на „Сивитас Метрополитано“ в градско дерби от осмия кръг на Ла Лига.  Гостите докосваха победата след гол на Едер Милитао (64’), но резервата на домакините Анхел Кореа (90+5’) донесе ремито в сблъсъка със своето късно попадение.  В последните секунди на двубоя се стигна до директен червен картон на..

публикувано на 30.09.24 в 06:05

Игор Йовичевич дебютира с победа начело на Лудогорец

Шампионът на България за последните 13 сезона Лудогорец постигна рутинна победа с 2:0 при гостуването си на Ботев (Враца) в мач от 10-ия кръг на Първа лига.  Визитата на "орлите" бе съвсем символична, тъй като мачът се игра на техния стадион "Хювефарма Арена" в Разград. На стадион "Христо Ботев" във Враца в момента се извършва подобряване на тревното..

публикувано на 29.09.24 в 23:12

Четири медала за България от Балканиадата по художествена гимнастика в Будва

Четири отличия спечелиха българските състезателки от Балканското първенство по художествена гимнастика в Будва (Черна гора). България беше представена от националките Антоанета Цанкова при девойките и Ивайла Горанова при жените. Възпитаничката на Николай Боев Антоанета Цанкова завоюва две сребърни отличия - на финалите на бухалки и на лента, а на обръч..

публикувано на 29.09.24 в 23:07