Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Родопа“ с концерт на открито по повод 60 години от основаването си

Снимка: БТА

За юбилеен гала концерт на открито се готви  емблематичният ансамбъл „Родопа“. Поводът е 60 години от основаването му. 
В навечерието на празника на Смолян по повод освобождението - 21 октомври, емблематичният ансамбал „Родопа“, на 19 октомври представа уникален гала концерт на открито на новия център в областния град по повод 60-годишния си юбилей, каза Адриан Петров - главен художествен ръководител на ансамбъла

„60 години са една достолепна възраст за емблематичната за Родопите за България фолклорна формация „ансамбъл Родопа“, която през годините е преживяла своите възходи и падения, но все пак е оставила една трайна диря в поколения из цяла България, които наистина ще се радват да бъдат отново заедно с изкуството на прекрасните артисти от този ансамбъл. Галаспектакълът, който ще видят на 19-и, включва някои от най-старите неща, които са правени в ансамбъла, разбира се и съвсем нови танцови постановки, които направихме за последните няколко седмици в една нетипична за работа среда, но такива са в момента даденостите и ние се съобразяваме с тях“.

Очаква се събитието да събере сърцати родопчани от цялата област и гости на града от близо и далеч




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Цветков-Нойзи

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2.5 промила алкохол в кръвта. След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше отнета за 14..

публикувано на 06.06.24 в 17:08
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница

Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница. Става дума за други игри. Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, който представи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по въпросите на болничната система в България. Отчетливо мнозинство от българските граждани (81,2%) считат, че детските болници, клиники..

публикувано на 06.06.24 в 17:04
Еди Рама

Двама полицаи са ранени в сблъсък с протестиращи от опозицията в Албания

В Тирана двама полицаи са леко ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция по време на демонстрация на опозицията пред парламента на Албания, съобщава БТА.  Протестът е с искане за оставката на министър-председателя Еди Рама след разследване на италианската телевизия "РАИ" (Rai 3), в което се твърди, че албанското правителство е свързано с..

публикувано на 06.06.24 в 16:54
Румънски леи

Румъния увеличава минималната заплата

От 1 юли минималната заплата в Румъния става 3700 леи, което е около 1454 лева. Увеличението беше гласувано от правителството в Букурещ, съобщава Радио "Румъния". В момента приблизително 760 000 служители се възползват от минималната брутна заплата, гарантирана при изплащане, каза правителственият говорител Михай Константин. Повече от 1,8..

публикувано на 06.06.24 в 16:39
 Иван Хиновски

Иван Хиновски: Проектът за Вертикален коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ

Проектът за Вертикален газов коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ , водещ до висока степен на енергийна и национална сигурност на страните , включени в него. Това каза пред БНР енергийният експерт д-р Иван Хиновски от Българския енергиен форум. С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор..

публикувано на 06.06.24 в 16:36
Министърът на правосъдието Мария Павлова провери подготовката за предстоящия вот в затворите в Стара Загора и в Сливен.

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на вота в неделя

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на предстоящите в неделя европейски и национални избори.  Служебният правосъден министър Мария Павлова провери на място как върви подготовката за вота в затворите в Стара Загора и в Сливен, съобщиха от ведомството.  По данни на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към 5 юни задържаните и..

публикувано на 06.06.24 в 16:34

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.  Инцидентът е станал през изминалата нощ.  В късния следобед МВР излезе с подробности по случая. Стрелбата е станала около 2:30 тази сутрин на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Уточнява се, че служители от Областната дирекция на МВР дали знак за..

публикувано на 06.06.24 в 16:29