Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

91 ислямисти в Германия в списък като "заплаха за обществото"

Снимка: БТА / Снимка: БТА

Германската полиция определи 91 ислямисти, завърнали се от Сирия и Ирак, като заплаха за обществото, според информация от Министерството на вътрешните работи, цитирано от ДПА. Други 66 души са били определени като "свързани лица".

Службите за сигурност посочват определени лица като заплаха, ако смятат, че тези лица са в състояние да извършат най-тежки политически мотивирани актове на насилие, включително атентати.

Свързаните лица са хора, които успяват да осигурят логистична подкрепа в рамките на определена радикална обстановка.

През юни федералното правителство регистрира 61 завърнали се като ислямистка заплаха, но тогава ставаше дума само за бойци на „Ислямска държава“.

Като цяло германската федерална криминална полиция има списък от 355 ислямистки бойци, завърнали се в страната от Сирия и Ирак от 2012 година насам. От от тези, които са заминали, 266 са били убити в Сирия или Ирак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Радев

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат..

публикувано на 14.05.24 в 11:19
Руското военно министерство

Пореден арест за корупция в руското МО

Началникът на главното управление за кадри в руското министерство на отбраната Юрий Кузнецов е задържан за корупция, съобщиха днес от руското следствие, което се занимава с по-тежки престъпления, предаде Ройтерс. Според Следствения комитет Кузнецов е заподозрян в "получаване на подкупи в особено големи размери". От него са иззети 100 млн...

публикувано на 14.05.24 в 11:18
 Искра Димитрова

Искра Димитрова с хумор и усмивка към живота

В този епизод на рубриката "Америка- илюзии и реалности" гост е Искра Димитрова . Една млада жена, за която марковите облекла и скъпите вещи не стоят на преден план, но която намира време за децата и семейството си, за своите любими занимания и за това да бъде усмихната и да върви през живота с намигване и закачка!  Ако в живота ни няма малко виц,..

публикувано на 14.05.24 в 11:15

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието.  Именно той направи предложението..

публикувано на 14.05.24 в 11:04

Нов ръст на заболелите от варицела в Монтанско

Отново ръст на заболелите от варицела в Монтанско. За седмица случаите са се увеличи почти двойно. За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица. Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая. Със скарлатина са двама. Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са..

публикувано на 14.05.24 в 10:46
Протест на студенти и учители в Солун, 8 февруари 2024 г.

Стачка на учителите в Гърция

24-часова стачка на учителите в Гърция. Те протестират срещу системата за оценяване на труда им. Масово е участието днес на гръцките учители в средното образование в стачката, обявена от синдикатите. Преподавателите протестират срещу условията за оценяване на работата им, които според тях, са субективни и затрудняват учебния процес. Много..

публикувано на 14.05.24 в 10:36

По великденските проверки БАБХ затвори обекти и спря продажбата на 200 000 яйца

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е затворила 7 търговски обекта и е забранила продажбата на близо 200 000 яйца по време на извънредните проверки,направени около Великден и Гергьовден. Възбранени са още близо тон и половина месо и 60 кг храни от неживотински произход, обобщават инспекторите. Най-честите нарушения, заради..

публикувано на 14.05.24 в 10:34