Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации възразиха срещу спирането на плановия прием и операции в страната

Снимка: БГНЕС

В позиция до медиите няколко пациентски организации остро възразяват срещу заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за спиране на плановия прием и плановите операции в болниците в страната. Организациите настояват МЗ да влезе в ролята си и да осигури необходимите предпоставки за лечение на всички пациенти чрез определяне на зелени болници или зелени здравни коридори. 
Ограничаването на достъпа до медицинско обслужване на пациентите с хронични заболявания в цялата страна е опасно, смята Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб":
"Тъй като не могат да стигнат до специалист, много от пациентите съобщават, че започват да се самолекуват. Според съвети на близки и познати или т. нар. "телефонно лекуване" от някои лекари в края на краищата това е епидемия, която ще продължи още дълго време и не може пациенти с онкологични заболявания, с предпоставки за инфаркти, инсулти да не могат да осъществят своето планово лечение или своя планов прием".
Здравното министерство да мисли за всички пациенти, не само за тези с коронавипрус, призовават пациентските организации:
"МЗ трябва да влезе в своята роля, да спре този хаос, това напрежение, този стрес, да излезе от ролята на Министерство ? на коронавируса и да влезе в МЗ на всички български граждани. 
Зелени болници или зелени коридори за хора с всякакви заболявания в болниците могат да решат проблема. А в София и големите градове могат да Бъдат обособени и отделни болници само за пациенти с КОВИД-19.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров

Избраният за председател Зафиров: БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров:  Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП "Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена на днешното заседание на Националния съвет - тезата за "търгашите",..

публикувано на 15.06.24 в 17:06
Бойко Борисов

Борисов: Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има идната седмица, или изобщо няма да има

Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица или изобщо няма да има, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той посети автокъща в търновското село Шереметя, където незастраховани автомобили са понесли значителни щети заради силната градушка през седмицата. Борисов обяви, че може да обещае помощ на хората, само ако на..

публикувано на 15.06.24 в 17:06

Режат над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил

Над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил ще бъдат отрязани, а засегнатите от проблема със заболели дървета в парка са на около 250-300 декара. Общината ще наеме дърводобивна фирма да извърши спешно сечта, която трябва да е дърво по дърво - на труден терен, без да се засягат останалите борове.  Лесопарк "Хисарлъка" е на площ от..

публикувано на 15.06.24 в 16:54

Над 700 изпълнители на фестивала "Между Верила и Рила - с традиции в бъдещето"

Над 700 участници - в групи или индивидуално, са на втория фестивал "Между Верила и Рила - с традициии в бъдещето", организиран от кметството и читалище "Развитие-1910" в с. Крайници и Община-Дупница. Фестивалът е с конкурсен характер, жури ще определи победителите в няколко жанра и категории. Фестивалът започна с поздрав за..

публикувано на 15.06.24 в 16:43
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън критикува Найджъл Фарадж в интервю за "Таймс"

Найджъл Фарадж се опитва "да унищожи" торите като стане лидер на "Реформирай Обединеното кралство“, посочва Дейвид Камерън в интервю за вестник "Таймс", в което критикува "огнения език" на Фарадж по отношение на миграцията.  Външният министър допълва, че се надява в парламента да няма представители на партията на Фараж след изорите на 4 юли и че..

публикувано на 15.06.24 в 16:31

Любители на старинни автомобили на ретро парад в София

Любители на старинни автомобили взеха участие в традиционния ретро парад в София, организиран от Българския автомобилен клуб "Ретро", с подкрепата на Съюза на Българските автомобилисти.   На площад "Батенберг", в 34-ото издание на парада, любители на ретро автомобили показаха колите си. Те разказаха за интереса си да колекционират..

публикувано на 15.06.24 в 16:26

Зеленски на срещата в Швейцария: Вярвам, че ще станем свидетели на исторически стъпки

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че започналата днес двудневна среща на върха в Швейцария за това как да се сложи край на войната в неговата страна, ще помогне бързо за постигането на "справедлив мир". "Вярвам, че ще станем свидетели на исторически стъпки тук, на срещата на върха. Благодаря ви за подкрепата и нека..

публикувано на 15.06.24 в 16:09