Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130-годишнината на Андрей Стоянов ще бъде почетена с концерти и конкурс

Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

130-годишнината на академик Андрей Стоянов трябва да бъде отбелязана подобаващо, защото това е една от ярките личности в българската музикална история, особено когато става дума за Първото поколение български композитори и полагането на основите на българската професионална музика. А всъщност музиката на Андрей Стоянов твърде рядко се чува по сцените в наше време и затова публиката може да направи своите открития по време на двата рецитала изцяло с негови произведения - на 4 ноември от 18 часа в галерия "Тракарт" в Пловдив и на 10 ноември от 19 часа онлайн от залата на Националната музикална академия в София. С втория концерт ще бъде открит Шестият национален клавирен конкурс “Акад. Андрей Стоянов” в София.

Солист в концертите и артистичен директор на състезанието е проф. Ростислав Йовчев, който цени високо мястото на тази личност в историята и има личен артистичен и емоционален интерес към творчеството на този автор. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той сподели:

"Ето това смятам, че е големият проблем - че чуваме рядко за хора, които наистина могат да се считат за духовни водачи на нацията. 130-годишнината на Андрей Стоянов за съжаление беше подмината от българската музикална общественост. Благодаря все пак на Националната музикална академия, че приюти конкурса "Андрей Стоянов". Но ако трябва да сме съвсем точни, преди десет години моята колежка - проф. Даниела Дикова някак си разбули Андрей Стоянов в неговата същност, включително и неговите композиции. Първият конкурс, който се състоя през април 2010 г. всъщност беше това новооткритие на този автор, когото през годините само споменавахме като автор на няколко педагогически книги и лекциите по история на пианизма. Но оттам нататък Андрей Стоянов битуваше сред българската общественост като един вече отдавна архаичен човек, който си е свършил навремето работата - дал е път на много пианисти в битността си като педагог, и оттам нататък - нищо."

"За мен беше много важно тази година за 130-ата годишнина да направя нещо повече от това да организираме с читалище "Андрей Стоянов" конкурса, затова реших откриването да бъде с мой рецитал изцяло с творби на Андрей Стоянов, като съм подбрал неговите най-значими ранни творби и няколко от творбите за деца, които смятам за шедьоври като миниатюри и които могат достойно да се наредят до основните му пиеси." - добави пианистът.

Цялото интервю с проф. Ростислав Йовчев, в което той разказва и за условията, при които ще се проведе Шестия конкурс за пианисти "Акад. Андрей Стоянов", чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44
Татяна Явашева

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

"Солено синьо"  е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана и природата на нещата. Тя ви кара да отправите взор навътре в себе си, в дълбините на душата ви...

публикувано на 27.06.24 в 09:17
Владимир Величков

Български кавалджия отличен с международна музикална награда

Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Глобалните музикални награди за авторския си албум "Пробуждане". Величков е получил втора награда - сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през миналата година, съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. "Пробуждане" е..

публикувано на 27.06.24 в 07:40
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23