Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата Вера Маринова пише книга за 70-годишнината на федерацията по художествена гимнастика

През 2022 година БФХГ ще чества 70-годишнина от създаването на художествената гимнастика в България. По този повод легендарната спортна журналистка Вера Маринова ще напише книга, която ще обхване тези 70 години, стана ясно в интервю поместено в страницата на БФХГ. 

"Признавам, че е много трудно да се побере в едно четиво този бълбукащ женски свят с поредица от върхове и падения, и с толкова много човешки съдби останали неразгадани зад кадър. Болшинството от публикуваните досега книги за художествената гимнастика на Людмил Неделчев, Маргарита Рангелова, Невена Витанова и Стефан Ралчев са фокусирани, както казвате, върху "великите". А на мен ми се иска да създам представа за феномена българска художествена гимнастика като цяло, не само с неговите общопризнати знакови личности, а и с тези хора и обстоятелства, без които те не биха станали знакови. Не искам да ви уверявам, че непременно ще успея. Казвам, че ще се опитам . . .", заяви Маринова.

 През 2022 година България отново ще бъде домакин на Световно първенство. За последно страната организира такъв форум през 2018-а в София. 

 "Нито ФИГ, нито, която и да е друга международна спортна организация не поема неоправдани рискове, когато става дума за най-голямото състезание под неговата егида. Така, че признанието беше съвсем естествено след безупречно организираното първенство през 2018-а. За мен беше радост да видя тази отлично смазана машина, в която всеки знаеше мястото си, знаеше какво трябва да прави и как да го прави. Това се дължи на факта, че с много малко изключения, всяка една от жените ангажирани в пряката работа, е била състезателка, или треньорка. От първия до последния човек от организационния комитет до доброволците. При това, в много по-малък състав в сравнение с редица други големи състезания по света. Не знам колко хора у нас си дават сметка какъв огромен потенциал за спорта ни е този човешки ресурс!", коментира тя.

 Маринова очаква олимпийските игри в Токио догодина да бъдат коренно различни от досега организираните на фона на глобалната пандемия.

 "Усещането ми е, че през 2021 година с човечеството и с нас като част от него ще се случат много неочаквани неща, така както неочаквани бяха тези, които се случиха през тази година. Мисля, че големите състезания през 2021-а ще бъдат повече онлайн, отколкото на живо. Всички те, както и олимпийските игри в Токио (искам да вярвам, че те въпреки всичко ще се състоят!), ще бъдат коренно различни от това, на което сме свикнали. В тях, и най-вече в Токио, ще се появят чудеса от нововъведения в информационните технологии и средствата за комуникация, но наложената дистанция между хората и липсата на многобройна публика ще бъде болезнена за всички - и за участниците, и за зрителите", каза Маринова.

Следващата година България трябва да бъде домакин на Световна купа и Европейско първенство във Варна. 

"Тези състезания, както и световното първенство в София през 2022 година бяха залегнали в календарите и на Международната Федерация по гимнастика (ФИГ), и на Европейския Съюз по гимнастика (ЕСГ) още преди това, което сега наричат "новото нормално". И сега, след толкова много и неочаквани промени, задачата на Българската Федерация по художествена гимнастика става многократно по-трудна. Куриозното е, че досега България е била домакин на три световни първенства (1969, 1987 във Варна и 2018 в София) и нито веднъж на европейски шампионат. Този, през юни 2021 би трябвало да е първият. И то "по време на пандемия", както вече звучи клишето . . .  Сигурна съм, че всички гимнастички - и българските, и в Европа, и по света са зажаднели за състезания. Без тях няма мотивация за подготовка и спортът ще започне да заглъхва. Да се състезаваш у дома е много трудно поради смазващото чувството за отговорност. И наполовина да е публиката на тези състезания, енергията й ще помогне на нашите момичета да балансират бездната от дългата изолация и да се подготвят за изпитанието в Токио. Това, което става в момента, е психологически тест за силата на волята им", коментира Вера Маринова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Августин Спасов (вляво).

"Васил и Георги Илиеви" спечели титлата в класическата борба

Симеон Станкович донесе отборната титла за Васил и Георги Илиеви (Кюстендил) в класическата борба, след като в последната финална среща при 130-килограмовите успя да обърне резултата на Държавното първенство в зала "Колодрума" в Пловдив. Участникът в реалити шоуто "Игри на волята" изоставаше с 1:2, но в последните минути прояви характер и взе победните..

публикувано на 14.06.24 в 06:03

Мбапе пропусна тренировка на Франция

Френският нападател Килиан Мбапе отсъства, когато отборът участва в открита тренировка в базата си на Европейското първенство по футбол. Мбапе и Кингсли Коман липсваха от групата играчи, които се появиха за тренировки в Падерборн. Приблизително 4000 души присъстваха, за да гледат сесията. Френският спортен всекидневник "Екип" съобщи, че..

публикувано на 13.06.24 в 20:55

Александър Асенов триумфира на шампионата в Упсала

Александър Асенов спечели титлата в спринта на 100 метра в Открития европейски шампионат по лека атлетика за хора с интелектуални затруднения в Упсала (Швеция). Спортистът от Федерация Адаптирана физическа активност - България с председател Слав Петков стигна до златото с време 13:91 секунди. В същата дисциплина при жените Радена Ангелова..

публикувано на 13.06.24 в 20:16
Виктория Томова

Виктория Томова ще играе на четвъртфиналите във Валенсия

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от категория WТА 125 в испанския град Валенсия с награден фонд 100 хиляди евро. Поставената под номер 1 в схемата Томова победи рускинята Оксана Селехметева със 7:5, 2:6, 6:1 за 1:55 часа. Българката направи обрат от 1:4 до 7:5 в първия сет,..

публикувано на 13.06.24 в 20:14
Даниил Медведев

Пуснаха руските тенисисти на олимпиадата в Париж

Международната федерация по тенис (ITF) разреши на руски състезатели да участват на Олимпийските игри в Париж, съобщи за ТАСС президентът на руската федерация Шамил Тарпищев. "Получихме отговор от ITF. Всички, които се класираха за Олимпиадата след Откритото първенство на Франция, бяха допуснати до участие", каза Тарпищев. Той добави, че..

публикувано на 13.06.24 в 19:13

Нури Шахин ще бъде треньор на Борусия (Дортмунд)

35-годишният бивш турски национал Нури Шахин ще бъде новият старши треньор на германския Борусия Дортмунд, твърди вестник Bild. Финализирането на сделката остава само формалност, а представителите му са в Дортмунд, за да..

публикувано на 13.06.24 в 19:03
Весела Димитрова и ансамбъл (жени)

Весела Димитрова: Най-опасните ни конкуренти са всички участници в олимпийските игри

Националният ансамбъл по художествена гимнастика ще участва на Световната купа в Клуж-Напока (Румъния) от 12 до 14 юли и ще проведе едноседмичен лагер в Париж преди олимпийските игри, който ще започнат на 26 юли. Това обяви на пресконференция старши треньорът на тима Весела Димитрова. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и..

публикувано на 13.06.24 в 15:01