Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния 31 години след Чаушеску: "Още има отворени рани, непресъхнали сълзи"

Временният премиер на Румъния помоли за прошка семействата на убитите при падането на Чаушеску

Дупки от куршумите, изстреляни през 1989 г., все още могат да се видят по стените на сгради в Румъния. бившата сграда на ЦК на РКП в Букурещ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Временният премиер на Румъния и министър на отбраната Николае Чука поиска прошка от семействата на убитите в Революцията от 1989 г. за "грешките или злоупотребите", извършени от военните по време на трагичните събития около падането на комунистическия режим на Николае Чаушеску, при които загинаха 1165 души, съобщава БТА, като цитира местни медии.

"За грешките или злоупотребите, извършени от някои от служителите на министерството на отбраната по време на тези събития, отвъд отговорността, която беше или ще бъде установена от съдебните инстанции, е морален дълг ние, тези от днешния ден, да поискаме прошка от семействата, които понесоха страдания през декември 1989 г. И да уверим всички сега, но най-вече тези, които идват след нас, че подобни ситуации няма да се повтарят никога вече в историята на Румъния", заяви Чука в съобщение по повод 31-вата годишнина от началото на Революцията.

Той добави, че след 31 години "все още има отворени рани, непресъхнали сълзи, необлекчени страдания".

"В името на тези над 1000 души, паднали заради жаждата за свобода, от които над една четвърт бяха военни или цивилни служители на министерството на отбраната, имаме моралния дълг да хвърлим светлина във всички тъмни ъгли, които все още съществуват по отношение на тогавашните събития", посочи още Чука, като добави, че "за да можем да простим и да се помирим самите ние с нашата история, трябва да открием истината и да я представим такава, каквато е".

"Наш дълг е, на настоящото поколение политически лидери и военнокомандващи, да направим всичко, което зависи от нас, за да хвърлим светлина върху всяко от действията на персонала на Министерството на отбраната, довели през декември 1989 г. до загуби на човешки животи или до раняване на хора", отбеляза още министърът на отбраната и и.д. премиер на Румъния.

На снимката: Вътрешното министерство в Румъния по време на деня на отворените врати преди година, отбелязващ 30-годишнината от революцията от 1989 г.

Правителствената сграда беше отворена за обществеността в продължение на четири часа, започвайки от 12:09 - времето, в което през декември 1989 г. бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена излетяха от Букурещ с хеликоптер от покрива на сградата.

Денят на отворените врати в седалището на бившия Централен комитет на Румънската комунистическа партия, мястото, откъдето Чаушеску управлява страната, беше организиран за първи път от 30 години.

Публиката имаше достъп до места като килиите за арестанти на бившата комунистическа разузнавателна служба Секуритате, работното бюро на Чаушеску, балкона от първия етаж, откъдето Чаушеску се обърна за последно към румънците. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32