Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в НС прие промените в КСО за реда за получаване на втора пенсия

| обновено на 14.01.21 в 18:03
Снимка: БГНЕС

Три варианта за получаване на втора пенсия одобри на първо четене комисията за бюджет и финанси. Въпреки че не е водеща по промените в Кодекса на социално осигуряване, тя гласува ключовите текстове, с които се урежда изплащането на пенсиите от задължителните допълнителни фондове, които към момента управляват средства за над 17 милиарда лева.

Пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата - това са трите варианта, пред които ще се изправят бъдещите пенсионери, които имат натрупани средства във втория стълб на пенсионната система.

Законопроектът бе подложен на сериозни критики, включително и от Комисията за финансов надзор. Например:

„Извършването на актуализацията на пенсията не е уредено в цялост, а е оставено на преценка на пенсионноосигурителните дружества и не са посочени ясно правата на лицата. По отношение на разсрочените плащания от професионален фонд и тяхната актуализация, както вече казах, отсъства уредба“, коментира Диана Йорданова от небанковия регулатор.

Румен Гечев от левицата също остро разкритикува текстовете, като даде пример, че 50 % от доходността по партидите трябва да отива във фонд за изплащане на вторите пенсии, който се намира вътре в самите дружества:

„Това решение не е удачно, тъй като този резерв е предназначен да покрива инвестиционния риск в края на съответната фаза“.

Йордан Цонев от ДПС:

„Аз казвам, че това от финансова гледна точка е абсолютен удар по доходността – на пенсионерите, не на дружествата“.

Депутатите от ГЕРБ подкрепиха законопроекта на първо четене, но силно препоръчаха на водещата социална комисия да създаде работна група между двете четения, за да се отстранят проблемните области. 

Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. осигурени в частните фондове.

В пленарната зала на парламента промените ще бъдат разгледани на първо четене в петък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Социалната комисия в НС прие промени в Кодекса за социално осигуряване

След оживени спорове депутатите от парламентарната социална комисия одобриха внесения от Министерския съвет проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат така наречената фаза на изплащане на пенсиите от допълнителното..

обновено на 13.01.21 в 17:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща на..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда"..

публикувано на 03.06.24 в 17:18
Снимката е илюстративна, архив.

Разследват случая със срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Под наблюдението на Районната прокуратура се извършва проверка п о случая със срязаните  маркучи на спирачната система  на локомотив на гарата в Лом. Това съобщиха от полицията в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 03.06.24 в 17:10

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за..

публикувано на 03.06.24 в 16:37
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация,..

публикувано на 03.06.24 в 16:36