Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите ни с четвърта победа в Израел

Мъжкият ни национален отбор по волейбол постигна лесен успех и записа четвърта победа в квалификационния турнир за европейското първенство, който се проведе в Хадера (Израел). Момчетата на Силвано Пранди се наложиха без особени затруднения над състава на домакините с 3:0 гейма, в отделните части - 25:20, 25:21, 25:23 точки в последния си мач от надпреварата.

Така българите, които предсрочно си бяха осигурили класиране за ЕвроВолей 2021, станаха категорични победители в групата с 4 победи от 4 мача и 12 точки. Израел пък завърши на последното 3-о място с 1 победа, 3 загуби и 2 точки.

В началото на първия гейм Израел поведе с 2:0 след две поредни грешки на българите. Постепенно България успя да изравни при 5:5 след атака-пайп на Аспарух Аспарухов и контра през центъра на Алекс Грозданов и дори дръпнаха с 6:5 след ас на Цветан Соколов. Разликата леко нарасна до 9:7 след контра на Аспарухов. Играта продължи точка за точка до 14:12, след което последва нова контра през центъра на Грозданов, което накара треньорът на Израел Ноам Катц да вземе тайм-аут. Преднината на "лъвовете" стана 18:13 след отличен единичен блок на Илия Петков. България продължи да играе спокойно и да контролира играта до 23:19, след което взе гейма с 25:20 след поредна успешна контра на Аспарухов.

И втората част започна с 2:0 за Израел след атака през центъра на Вячеслав Батчкала и ас на Идо Давид и с 4:1 след нова директна точка от сервис на Тамир Хершко. България съумя да стигна до равенство при 6:6 и дори поведе с 8:6 след отлична серия от сервис на Тодор Скримов. Домакините веднага изравниха при 8:8 след грешка на "трикольорите" и блокада на Александър Окосин. Атака-пайп на Скримов и ас на Алекс Грозданов за 10:8 за България. Разликата стана 12:9 след мощен блок-аут на Цецо Соколов. Независимо от прекъсването за Ноам Катц, играта продължи точка за точка до 15:12 след нова силна атака на Соколов, след което последва страхотен блок на Алекс Грозданов и 16:12. Двата тима продължиха равностойно до 21:17 след поредна силна атака на Соколов, след което България без проблеми затвори гейма в своя полза при 25:21 след успешно нападение на Аспарух Аспарухов.

След леко предимство и на старта на третия гейм за Израел, България изравни при 4:4 след ас на Алекс Грозданов. Домакините отново дръпнаха с 8:4 след атака на Тамир Хершко и две поредни грешки на българите. Играта продължи точка за точка до 12:8, след което "лъвовете" намалиха до 12:11 след атака през центъра на Грозданов, аут на Иля Голдрин и силна контра на Аспарух Аспарухов. Двата отбора продължиха равностойно до 18:18, след което България поведе с 20:18 след успешна атака и силен ас на влезлия като резерва Александър Николов. Последва и много силна атака на Цецо Соколов и 21:18. Въпреки усилията на Израел, в крайна сметка "трикольорите" спечелиха гейма с 25:23 след нова атака на Аспарухов, а с това и мача с 3:0.

Най-полезен за България отново бе капитанът Цветан Соколов със страхотните 16 точки (1 ас и 75% ефективност в атака) за победата. Аспарух Аспарухов (55% ефективност в атака и 56% позитивно посрещане) и Алес Грозданов (1 блок, 2 аса и 64% ефективност в атака) добавиха 12 и 10 точки.

За тима на Израел единственият с двуцифров точков актив бе Тамир Хершко с 14 точки (1 блок, 1 ас, 55% ефективност в атака и 43% позитивно посрещане).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румъния - България - 0:0

Националният ни отбор записа нулево равенство срещу Румъния, вратарят Дюлгеров спаси дузпа

Националните отбори на Румъния и България завършиха 0:0 в контролна среща, която се игра на стадион "Стяуа" в Букурещ. Това беше пети мач на селекционера Илиан Илиев и четвърто равенство, като все още лъвовете не са претърпели поражение в този период. Вратарят Иван Дюлгеров има огромна заслуга за равенството, след като пет минути след началото на..

публикувано на 04.06.24 в 23:43

Националката Никол Тодорова и световната шампионка за девойки Ванеса Емилова с участие в МТ за приз „Мария Петрова“

Състезателката от националния ни отбор по художествена гимнастика за жени (индивидуално) Никол Тодорова, световната шампионка с ансамбъл (девойки) за 2023 година Ванеса Емилова, световната вицешампионка с ансамбъл (девойки) за  2021 година  Гергана Трендафилова и представителката на националния отбор (девойки) Мая Пенева са сред заявените..

публикувано на 04.06.24 в 23:08
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова приключи участието си на тенис турнира в Бари

Националката на България за "Били Джийн Къп" Изабелла Шиникова отпадна от турнира по тенис от сериите УТА 125 на клей в Бари, Италия. В среща от първия кръг българката, която влезе в основната схема като "щастлива губеща", отстъпи срещу Ан Ли с 1:6, 4:6. В първия сет 32-годишната Шиникова допусна два пробива и изостана в резултата.  Във втората част..

публикувано на 04.06.24 в 20:09
Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион на сабя

Българският отбор на сабя е европейски шампион за жени до 23 години

Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион за жени до 23 години на първенството на Стария континент в Анталия (Турция).  Състезателките, водени от националния треньор Ивайло Воденов, показаха завидна психика и увереност, играха със самочувствие и не оставиха съмнение, че..

публикувано на 04.06.24 в 20:08
Новак Джокович

Новак Джокович се оттегли от "Ролан Гарос" заради контузия

Световният номер едно Новак Джокович се оттегли от Откритото първенство на Франция по тенис поради контузия на коляното, съобщиха организаторите на турнира. Сърбинът, който е миналогодишен шампион в надпреварата, премина ядрено-магнитен резонанс, който показа разкъсване на менискуса. Джокович победи трудно Франсиско Серундоло (Аржентина) с 6:1, 5:7,..

публикувано на 04.06.24 в 19:04
Даниел Вълчев

180 състезатели ще почетат паметта на загиналия преди 7 години Дани Вълчев

180 състезатели ще се включат в турнира по спортна гимнастика в памет на загиналия Дани Вълчев. 9-годишният гимнастик на "Левски-Спартак" загина преди 7 години заедно с майка си в автомобилна катастрофа на пътя Ловеч - Плевен. Надпреварата ще се проведе на 8 юни в залата по спортна гимнастика на Национална база "Раковски" от 10.00 часа, а..

публикувано на 04.06.24 в 17:35
Мартин Петров и проф. Красимир Петков - ректор на НСА

Мартин Петров се дипломира като треньор по футбол в НСА

Близо 250 бакалаври получиха дипломите си на официална церемония в многофункционалната зала на Наци оналната спортна академия „Васил Левски“. Сред абсолвентите със значими спортни постижения беше титулуваният футболист Мартин Петров, който завърши с отличен успех обучението си за треньор по футбол в бакалавърската програма на факултет „Спорт“ на НСА...

публикувано на 04.06.24 в 16:07