Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен напомни на "Астра Зенека", че ЕС е инвестирал "значителна сума" за доставката на ваксини

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е провела тази сутрин разговор с изпълнителния директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио, съобщи говорителят на Комисията Ерик Мамер.

"Тя ясно показа, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС. Тя напомни на г-н Сорио, че ЕС е инвестирал значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си". 

Говорителят на Комисията Стефан де Керсмакер допълни, че еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду вчера е изпратила писмо до "Астра Зенека", в което настоява за още пояснения по заявеното от дружеството намерение да съкрати доставките си за Общността. Еврокомисар Кириакиду набляга върху необходимостта да се спазват договорените срокове за доставки в споразумението между двете страни.

Разрешението за употреба на ваксината на "Астра Зенека" в Европа се очаква в петък. А сумата, която Еврокомисията е превела на британско-шведската компания, е 336 милиона евро.
Предварителното споразумение е от август миналата година и е за 300 милиона дози, като предвижда натрупване на дози на склад още преди получаване на разрешителното, за да може доставките да започнат незабав

"Астра Зенека" изненадващо обяви, че няма да спази ангажиментите си и ще съкрати с 60 процента броя на дозите за Общността, които трябва да достави през първото тримесечие на годината.

Така до края на март в страните членки на Европейския съюз се очаква да бъдат разпределени само 31 милиона дози.

Говорител на фармацевтичната компания увери, че тя прави всичко възможно да изпълни договора си колкото може по-скоро



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение В Кремъл оцениха и резултатите от мирната конференция за..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Проф. Михаил Станчев

Михаил Станчев: Много е важно, че формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна"

Много е важно, че в декларацията от Конференцията в Швейцария формулировката вече е "война на Русия срещу Украйна", а не "конфликт в Украйна" , както преди това се говореше. Това каза пред БНР историкът проф. Михаил Станчев от Харковския университет в Украйна и уточни: "На Конференцията се подчерта, че това е военна агресия на Русия срещу Украйна..

публикувано на 17.06.24 в 19:17
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55