Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: ЕС и Русия имат желание да продължат сътрудничеството си въпреки различията

| обновено на 05.02.21 в 14:29
Жозеп Борел (вляво) разговаря в Москва със Сергей Лавров.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският Съюз и Русия имат желание да продължат сътрудничеството си въпреки различията. Това заяви върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел след преговори в Москва с руският министър на външните работи Сергей Лавров.

На обща пресконференция след преговорите Лавров и Борел очертаха въпросите, по които Москва и Брюксел намират допирни точки.

Това са израелско-палестинският конфликт, Сирия, Либия, Афганистан и ядрената сделка с Иран.

Лавров изрази надежда, че Съединените щати ще се върнат към изпълнението на ангажиментите си по многостранното споразумение с Ислямската република.

Борбата срещу коронавирусната инфекция също беше в дневния ред на срещата. Борел нарече създаването на руската ваксина „Спутник V“ добра новина за цялото човечество и изрази надежда, че тя може да бъде сертифицирана на територията на Евросъюза.

Сред темите, по които двете страни остават на противоположни позиции, са Украйна и случаят „Навални“.

Жозеп Борел настоя за освобождаването му от затвора, а Сергей Лавров припомни, че Русия така и не е получила убедителни доказателства за отравянето на опозиционера.

В началото на преговорите Сергей Лавров и Жозеп Борел констатираха лошото състояние на отношенията между Москва и Брюксел.

„Главният проблем, с които се сблъскваме, е липсата на нормалност в отношенията между Русия и Европейския съюз“, заяви Лавров.

А Борел отговори:

„Със сигурност нашите отношения са сериозно обтегнати и случаят „Навални“ е най-ниската точка в тях“. 

Във вторник Алексей Навални беше осъден на 2 години и 8 месеца затвор за нарушения на разпорежданията на съда във връзка с негова условна присъда от 2014 г.

Час преди срещата Лавров-Борел в московски съд започна ново дело срещу Навални – този път за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война. През юни опозиционерът нарече „позор за страната и предатели“ участниците в агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Сред агитаторите беше военният ветеран Игнат Артьоменко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жозеп Борел

Дипломат №1 на ЕС е на визита в Москва

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел пристигна на тридневно работно посещение в Москва. Утре Борел ще разговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров, предава от Москва кореспондентът ни..

обновено на 04.02.21 в 18:11
Алексей Навални в съдебната зала.

Ефективна присъда за Навални - 2 години и 8 месеца затвор

Руски съд замени с ефективна условната присъда на опозиционера Алексей Навални от три и половина години лишаване от свобода. От щаба на Навали в Москва призоваха за нови масови протести.  Съдът се съгласи с мотивите на Федералната..

обновено на 03.02.21 в 00:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен,..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Николай Христанов: Все по-силен е интересът към висше образование в чужбина

Има тенденция в последните две години на все по-силен интерес към висше образование в чужбина и повече заминаващи да учат навън. Това каза пред БНР Николай Христанов, организатор на проекта "Световно образование" , като обясни: "Това е породено от..

публикувано на 27.09.24 в 15:52

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция..

публикувано на 27.09.24 в 15:45