Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драконови гранични мерки за пристигащите в Обединеното кралство

Пристигащите в Обединеното кралство, които трябва да се карантинират по хотели за 10 дни, ги очаква сметка от 1 750 паунда за престоя, транспорта и необходимите тестове. Нарушителите на разпоредбите ги грози глоба до 10 000 паунда и 10 години затвор. Това са част от новите строги гранични мерки, оповестени днес от британското правителство.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви в парламента, че случаите на заразявания са намалели с 47% за последните две седмици, но в болниците все още има много повече пациенти, отколкото при предишните пикове на пандемията през април и  ноември.

За да се прекрати достъпът на новите щамове от чужбина са нужни драконови гранични мерки.

Набелязаната вече мярка за карантиниране по хотели за 10 дни на пристигащите от огнища на зараза влиза в сила от 15 февруари. Новото е, че Мат Ханкок обяви, че цялата сметка, която трябва да се заплати от пристигащите, включваща хотела, транспорта и необходимите тестове, ще бъде 1750 паунда. Заявките трябва да бъдат правени предварително онлайн.

Правителството е осигурило 4 600 хотелски стаи. Друг нов момент е, че сега абсолютно всички пристигащи на Острова, освен че трябва да представят отрицателен тест при влизане, ще трябва да си правят още два PCR теста, платени от тях на втория и осмия ден от 10-дневната карантина на посочения от тях адрес.

Ако някой от тези тестове е положителен ще бъде наложена допълнителна карантина за още 10 дни.

Ханкок обяви и наказателните мерки при неспазване на правилата. 1 000 глоба, ако не бъде представен тест за коронавирус при пристигане. 2 000 паунда глоба, ако не се направи втори тест и удължаване на карантината на 14 дни. Глоби между 5 000 и 10 000 паунда за отказ за карантиниране в определените хотели.

Всеки, който даде невярна информация във формуляра за пътуване при положение, че е пребивавал в държава от така наречения „червен списък“, го грози затвор до 10 години.

Както коментира политическият кореспондент на Би Би Си Крис Мейсън, строгите мерки като цяло се приемат с оглед на справянето с пандемията, но големият въпрос е за бъдещето – как тези ограничения ще започнат евентуално да бъдат облекчавани, в какъв порядък и кога.

Голям въпрос са и огромните последици за човешките права и свободи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Занаята местните научили от албанците, които били най- добрите бозаджии в света...

публикувано на 20.10.24 в 08:34

Краставици, дини и лимони поевтиняват с над 10% на борсите у нас

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.   Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се..

публикувано на 20.10.24 в 08:25

Молдова гласува за президент и на референдум за ЕС

Гласоподавателите в Молдова ще гласуват днес за президент и за европейската ориентация на страната, съобщава ДПА. Проевропейски настроената президентка Мая Санду се е кандидатирала за втори мандат. Тя също така насрочи референдум за включване в конституцията на ориентацията на бившата съветска република Молдова към ЕС, посочва БТА...

публикувано на 20.10.24 в 08:20
Държавен фонд

Земеделските производители с дневник за проведените химични обработки

Всички земеделски производители трябва да водят дневник за проведените химични обработки. При липса на дневник за растителна защита  или при  некоректно попълване могат да бъдат налагани санкции, припомнят службите по земеделие. Над 200 млн. лв. получиха фермерите тази година като подпомагане по екосхемата за намаляване използването на..

публикувано на 20.10.24 в 08:04

Отваря за движение пътната връзка от столичния бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост"

Пътната връзка от булевард "България" към Околовръстен път в посока "Младост" ще бъде отворена за движение от днес. Това обяви в социалната мрежа Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Той уверява, че всички изисквания за безопасността и техническите характеристики на съоръжението са изпълнени, съгласно предписанията на експерти. Терзиев..

публикувано на 20.10.24 в 07:47

Частични местни избори на 16 места в страната

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В община Омуртаг за кметския пост се съревновават четирима кандидати. Частични местни избори има днес и в софийското село Лозен . С право на глас са близо 6000 избиратели. Кандидатите за кмет са трима. До..

публикувано на 20.10.24 в 07:36

Националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен

Малко известен исторически факт е, че началото на националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен. Събитията, които се случват във Враца между 1824 и 1826 година, задават модела, по който след това ще действат будни българи и в други епархии. Именно приносът на врачани беше поводът през..

публикувано на 20.10.24 в 07:10