Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фона на ваксинирането Европа продължава битката с Covid-19

Снимка: архив

Унгария стана първата държава членка на ЕС, започнала имунизации с руската ваксина "Спутник V". Националният регулатор даде одобрение за спешното ѝ използване, без да чака зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата.

На фона на ваксинирането Европа продължава битката с Covid-19 на етапа между засилването и премахването на ограниченията.

Полицаи и войници следят за спазване на ограниченията, наложени от днес в австрийската провинция Тирол с цел да се предотврати разпространяването на южноафриканския вариант на коронавирус. Там бяха установени над 400 случая - най-много в Европейския съюз. От полунощ хората могат да излизат от Тирол само след направен наскоро отрицателен тест. По-интензивни проверки и допълнителни служители има и на границата с Австрия от германска страна.

"Засилихме мерките, които са част от граничните процедури.  Искаме да бъдем сигурни, че хората, които пристигат в страната, се регистрират според изискванията и са преминали задължителен тест".

От неделя германските власти въвеждат забрана за влизане от Тирол и от Чешката република.

Там беше наложена строга карантина в три окръга, където има голям ръст на новите случаи на коронавирус и болниците са претоварени.

Парламентът в Прага обаче гласува против предложението на правителството за удължаване до 16 март на извънредното положение, което изтича в неделя.

От днес Полша разреши на хотели, кина, театри, спортни площадки и басейни да отворят отново врати за пробен период от две седмици. Зимни курорти в цялата страна съобщиха, че са направени много резервации. Броят на новозаразените в Полша се стабилизира и натискът над здравната система намаля, което накара правителството да облекчи временно някои ограничения. Ресторантите обаче остават затворени.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Петров: Трябва да разсъждаваме върху това какво искаме от ИИ

Заплаха или полза е Изкуственият интелект (ИИ) за образованието и внедряването му в българското училище? Отговори на въпросите дава авторът на книгата "ИИ: душа и силиций" Петър Петров , директор ИИ в Eleven. "И заплаха, и полезен може да бъде ИИ", казва той в интервю пред БНР. "Може да бъде полезен, защото изцяло може да бъде..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Сюзан Моллаюсеин: В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 15:22
Митрополитът на Киев Епифаний

Украинският митрополит Епифаний призова българскиа патриарх Даниил да осъди руските престъпления

Предстоятелят на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний призова новия български патриарх Даниил да използва гласа на Българската църква, за да осъди руските престъпления в Украйна. "С благодарност поменаваме покойния патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от..

публикувано на 02.07.24 в 15:10

Сюзан Моллаюсеин: Търси се причина в ДПС да бъдат отстранени хора, близки до господин Доган

Търси се причина в ДПС да бъдат отстранени хора, близки до господин Доган . Това заяви пред БНР Сюзан Моллаюсеин, общински председател на ДПС в Кричим. Винаги ще се намери причина за това, заяви тя във връзка със снемането на доверието от Рамадан Аталай.  Местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай излязоха с декларации в..

публикувано на 02.07.24 в 15:06

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица, Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му тръгна от..

публикувано на 02.07.24 в 14:46
Кандидат-студенти на изпит.

Ангел Стойков: В началото на годината говорим за безплатно образование, а сега – за увеличение на таксите

" Как в началото на годината говорим за безплатно образование, а сега – за увеличение на студентските такси?! Притеснява ни тази непредвидимост. Чувстваме се подведени ". Това заяви пред БНР Ангел Стойков, Националното представителство на студентските съвети. "Нямаме информация какво се случва с таксите и безплатното  образование...

публикувано на 02.07.24 в 14:30
Никола Янков

Никола Янков: България е в черен списък за пране на пари. ДАНС, НАП и БНБ не си вършат работата

Три държавни институции в България не си вършат работата – "Финансово разузнаване" на ДАНС, БНБ и НАП, като превенция за пране на пари. И България е в черния списък за пране на пари на FITF  – основния комитет на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това съобщи Никола Янков, предприемач, който оглавява..

публикувано на 02.07.24 в 14:27