Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е против оттеглянето на НАТО от Афганистан

Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е против оттеглянето на НАТО-вските войски от Афганистан в този момент. Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обясни, че мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните са още далеч от приключване. Това съобщи агенция Франс прес. 

Афганистан е сред ключовите теми на двудневната видеоконференция на военните министри на Алианса, която започна този следобед.
Съгласно споразумение с талибаните от миналия февруари Съединените щати трябва да оттеглят останалите си 2 500 войници от страната до първи май, но при условие, че талибаните скъсат отношенията си с "Ал Кайда" и намалят нападенията си в Кабул и другите райони, контролирани от правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания за фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53

От снощи десетки домове в Козлодуй са без ток

Десетки домакинства в Козлодуй останаха без ток от вчера вечерта. Електрозахранването беше прекъснато в северната част на града около улица "Ломска". Очаква се да бъде възстановено тази сутрин, според сайта на електроразпределителното дружество.

публикувано на 13.05.24 в 07:49

Икономическа полиция проверява адреси в бургаския кв. "Горно Езерово"за купуване на гласове

Специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове за предстоящите избори се провежда в бургаския квартал "Горно Езерово". В 3 къщи и един хранителен магазин се извършва претърсване от служители на бургаската полиция. Два от адресите, в които се търсят уличаващи доказателства за престъпления срещу политическите права на..

публикувано на 13.05.24 в 07:44

НПО подарява бална вечер на сираци в неравностойно поведение в Плевен

В Плевен неправителствена организация подарява бална вечер на абитуриенти в неравностойно положение. Спонсори подпомогнаха и осигуриха тоалети за 31 абитуриенти. Инициативата е от девет години, през които общо са подкрепени над 300 млади хора, казва Слави Михайлов, председател на неправителствената организация.

публикувано на 13.05.24 в 07:40

От днес работим за себе си

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година. Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн.лв. Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд.лв. и..

публикувано на 13.05.24 в 07:31

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 07:27