Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в сила ефективната присъда на Навални

| обновено на 20.02.21 в 18:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състав на Московския градски съд отхвърли жалбата на защитата на Алексей Навални и остави в сила ефективната му присъда. Опозиционерът и критик на Кремъл беше признат за виновен и по делото за клевета на ветеран от Великата отечествена война. Присъдата ще бъде обявена по-късно, прокуратурата настоява Навални да бъде глобен с 950 хиляди рубли или околo 12 500 долара. 

Московският градски съд потвърди решението на Симоновския районен съд от 2 февруари, с което условната присъда на Алексей Навални за мошеничество по делото „Ив Роше“ от 2014 г. беше променена на ефективна. Присъдата от 2 години и 8 месеца затвор беше намалена с месец и половина – времето, което Навални прекара в предварителния арест. 

На въпрос на радио „Комерсант“ как присъдата на Навални ще се отрази на политическия живот в Русия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: 

"Кремъл има много опоненти и това е нормален политически процес. Политическият живот в Русия се е развивал и ще се развива и занапред".  

Още през 2017 г. Европейският съд по правата на човека призна присъдата по делото „Ив Роше“ за несправедлива, а тази седмица поиска руските власти незабавно да освободят Алексей Навални. 

Министърът на правосъдието на Русия Константин Чуйченко отговори, че искането е необосновано, неправомерно и неизпълнимо

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Навални застрашен от глоба 10 600 евро по дело за клевета

В Москва се състоя съдебно заседание по делото за клевета срещу ветерана от Великата отечествена война Игнат Артьоменко, обвиняем по което е опозиционерът Алексей Навални. Прокурорът поиска Навални да бъде глобен с 950 000 рубли (около 10 600..

публикувано на 16.02.21 в 12:09
Дмитрий Песков

Кремъл осъди призива на Европейския съд по правата на човека за освобождаване на Навални

Кремъл осъди призива на Европейския съд по правата на човека за освобождаването на опозиционера Алексей Навални. Базираният в Страсбург съд постанови вчера, че Русия трябва незабавно да освободи Навални, чийто арест и хвърляне в затвора..

публикувано на 18.02.21 в 15:16
Руският президент Владимир Путин

Путин: Западът използва Навални, за да сдържа Русия

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че използва затворения опозиционер Алексей Навални, за да се опита да "сдържа" Русия, съобщи АФП. "Нашите опоненти или нашите потенциални опоненти .....

публикувано на 14.02.21 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са..

публикувано на 27.09.24 в 13:50

Във Великотърновско обещават, че няма да спрат протестите срещу безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново.  Някои от селата са в безсрочно бедствено положение, заради..

публикувано на 27.09.24 в 13:45
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна..

публикувано на 27.09.24 в 13:09