Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известен режисьор и актьор в Гърция е обвинен за изнасилване на малолетни

В ареста в Атина е бившият директор на Националния театър с обвинение за изнасилване на малолетни.

Премиерът Кириакос Мицотакис се ангажира с промени в наказателния кодекс за още по-тежки присъди за педофилия.

Промени в наказателния кодекс при обвинения в сексуално насилие върху деца, предложи днес в парламента премиерът Мицотакис. Депутатите заседаваха извънредно по скандала с обвиненията срещу бившия директор на гръцкия национален театър. Известен режисьор и актьор Димитрис Лигнадис е арестуван и тече следствие след няколко обвинения в сексуално насилие над деца.

Опозицията поиска и оставката на министъра на културата.

Случеят с Лигнадис е поредния скандал за сексуално насилие в Гърция. Според обвинението Лигнадис е извършвал сексуално насилие срещу малолетни, като в много от случаите те са деца от мигрантските лагери, според показанията в прокуратурата.

Преди месец и бившата олимпийска шампионка Бекатору обвини треньора си в изнасилване. Последваха обвинения на актьори срещу филмови режисьори.

Министерството на правосъдието и полицията се обединяват в борбата срещу сексуалното насилие, като създават и специален сайт за директна връзка и реакция при тези престъпления.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети обвиняем по случая с радиоактивния метал америций

Има трети обвиняем след операцията на МВР и ДАНС срещу група, целяла продажба на количества от радиоактивния метал америций, научи БНР.  Четирима души бяха първоначално задържани в Пловдивско, двама остават в ареста, а властите откриха 80 плочки америций. Двама души остават в ареста след аферата с радиоактивния метал америций

публикувано на 21.09.24 в 21:12

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в центъра на София

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в триъгълника на властта в центъра на София.  Тя беше председател на Националната гражданска организация "Системата ни убива" и се бореше за правата на хората с увреждания у нас.  За кратко беше спряно движението по бул. "Дондуков". "Нели Димитрова, сподвижник на Вера Иванова от "Системата ни..

публикувано на 21.09.24 в 20:42

Израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан

Тази вечер израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан, след като по-рано през деня обявиха, че са поразили хиляди ракетни установки и други цели. Военните "в момента нанасят удари по цели, принадлежащи на терористичната организация "Хизбула" в Ливан“, се казва в изявлението, цитирано от Франс прес.

публикувано на 21.09.24 в 20:21

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности. Руският премиер Михаил Мишустин е одобрил списък на страните, предаде ТАСС. Списъкът включва 47 държави и територии, които "провеждат политика, налагаща разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на..

публикувано на 21.09.24 в 20:09
Аналена Бербок

Германия настоява за успокояване на напрежението в Близкия изток

Германия заяви, че има спешна нужда от успокояване на напрежението в Близкия изток, тъй като войната на Израел срещу "Хамас" в Газа заплашва да се разпространи и в Ливан,  съобщава Франс прес. "Имаме спешна нужда от конкретни мерки в Близкия изток, за да се разсее напрежението и да се избегнат още цивилни жертви", заявиха от германското външно..

публикувано на 21.09.24 в 19:53
Боен дрон, снимката е илюстративна

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк, след като разпореди евакуация след атака на украински дрон, който според Киев е поразил оръжеен склад, предаде Франс прес. Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев заяви в социалните мрежи, че е въведен "режим на местно извънредно положение, за да се организира помощ за хората..

публикувано на 21.09.24 в 19:42
Албин Курти

Албин Курти обвини западните официални представители в отстъпчивост към Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти обвини западните официални представители в "отстъпчивост" към Сърбия, която по думите му е мотивирана от прекомерните страхове, че Белград може да се приближи още повече към Москва. В интервю за Ройтерс Курти каза, че Европейският съюз не успява да играе ролята на "рефер" в прилагането на договореното с посредничеството на..

публикувано на 21.09.24 в 19:23