Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На националния ни празник Трети март:

Изцяло български музикален албум беше издаден в Каталуния

Веско Стамболов записа в София "Български клавирни миниатюри"

Веско Стамболов от години живее в Каталуня, където концертира и преподава. Именно там е издаден и компактдискът, озаглавен “Български миниатюри за пиано”, който съдържа клавирни пиеси от Димитър Ненов, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Панчо Владигеров. Записите са направени в София, в сътрудниество с тонрежисьорката Кремена Ангелова - професор в НМА "Проф. Панчо Владигеров", а анотациите са написани от диригента и композитор Драгомир Йосифов.

Неотдавна ви представихме предходния звукозаписен проект на Веско Стамболов - с балетна музика от Стравински („Пролетно тайнство“) и  Прокофиев („Пепеляшка“) в транскрипции за клавирно дуо, записани с пианиста Амили Бругаля.

Веско СтамболовВеско има особен афинитет към изпълнението на българска музика на творци от различни поколения, както и на разпространението й извън пределите на страната ни. Той е е един от малкото наши пианисти, докоснали се до късните опуси на Панчо Владигеров.

През 2019 г. Стамболов записа студийно Концерта за пиано и оркестър от Любомир Пипков със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Станислав Ушев, а през миналата година представи на фестивала "Софийски музикални седмици" Клавирния концерт от Марин Големинов заедно със Симфониета Шумен и отново под диригентството на маестро Ушев.

Веско Стамболов е носител на наградата "Акад. Марин Големинов" за 2020 г.

Чуйте в звуковия файл какво разказа пианистът за излизането на най-новия си албум и за това специално ли е търсена датата Трети март - националният празник на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42