Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха 10 адмирали от резерва в Турция след отворено писмо

| обновено на 05.04.21 в 23:18
Изглед към трасето, по което ще преминава Истанбулския канал между Черно и Мраморно море.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция властите обявиха, че са арестувани 10 адмирали от резерва, сочени за лидери на група от 104-има пенсионирани висши офицери от бойния флот, които са подписали отворено писмо срещу плановете на президента Реджеп Ердоган да гради Истанбулски канал - 45-километрова водна връзка между Черно и Мраморно море, подобна на Панамския и Суецкия канал.

В писмото адмиралите от резерва заявяват, че построяването на такъв канал предполага Турция да денонсира Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, с която се регулира преминаването на военни кораби през Босфора и Дарданелите и се гарантира свободното преминаване на плавателни съдове в мирно време.

От президентския дворец в Анкара сравниха писмото на адмиралите с опита за преврат от 2016-а.

На 10-имата задържани са повдигнати обвинения като на подсъдимите за събитията отпреди 5 години.

Около 10 милиарда долара се очаква да струва изграждането на Истанбулския канал. Ердоган има право да денонсира международни споразумения без да иска одобрение от парламента.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви 104-мата адмирали от резерва, които се обявиха в открито писмо срещу изграждането на Истанбулски канал между Черно и Мраморно море, за врагове на републиката и на основателя й Мустафа Кемал Ататюрк:

"Не влизам в задълженията на пенсионирани адмирали, 104-ма от които са се обединили да публикуват декларации, които "намирисват" на политически преврат".

Ердоган заяви още, че подписите под такова писмо не са никаква проява на свободно слово.

А по повод критиките, че с изграждането на канала ще бъде застрашено действието на Конвенцията от Монтрьо от 1936 година и Русия може да го сметне за заплаха, ако вече няма какво да регулира достъпа на бойни кораби от НАТО до Черно море, Ердоган заяви, че конвенцията ще се изпълнява, докато не бъде намерена подходяща алтернатива.

10 от пенсионираните адмирали са арестувани с обвинения подобна на тези на военните, свързвани с опита за преврат в Турция през 2016 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция скоро ще обяви търг за проекта „Канал Истанбул“

Турция в най-скоро време ще започне проекта „Канал Истанбул“ с търг, заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Анкара. Турският лидер се обърна към кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който определи проекта като неподходящ, и настоя градоначалникът..

публикувано на 12.12.19 в 15:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в..

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу..

публикувано на 27.09.24 в 20:32