Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Инцидентът в иранския ядрен обект Натанз трябва да се изясни напълно

ЕС е против каквито и да било опити да се подкопаят преговорите с Иран за ядрената му програма

Центрофуги в съоръжението за обогатяване на уран в Натанз, в Централен Иран, снимката е предоставена от Организацията за атомна енергия (AEOI) на Иран през ноември 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано заяви, че инцидентът в иранския ядрен обект в Натанз трябва да се изясни напълно.

Според медии проблемът с електроразпределителната система там е в резултат на израелска кибератака.

Стано добави, че това се случва на фона на опитите да бъде възстановено ядреното споразумение с Иран и подчерта, че всякакви опити за подкопаването му трябва да бъдат изцяло отхвърлени.

"Всички въпроси, свързани с иранската ядрена програма, трябва да се решават по дипломатически път, тъй като няма друга устойчива алтернатива", каза още Стано.

Същевременно Съветът удължи с една година ограничителните мерки заради сериозните нарушения на човешките в Иран.

Беше съобщено, че Европейският съюз налага персонални санкции - замразяване на авоари и забрана за издаване на визи - на 8 иранци, включително на командващия Революционната гвардия, заради убийства по време на масовите протести в Иран през 2019 година.

Към санкционния списък са добавени още 8 души и 3 организации заради проявено насилие към протестите през ноември 2019-а. Така общият им брой става съответно 89 и 4.

Санкциите се състоят в забрана за пътуване в ЕС, замразяване на активи, забрана за износ към Иран на оборудване, което би могло да се използва за вътрешни репресии или за наблюдение на телекомуникационните мрежи.

Мерките за задействани през 2011-та година и се подновяват на годишна база. 

По-рано Иран обвини Израел в терористичен саботаж във връзка с инцидента вчера, при който беше съобщено, че е спрял токът в завода в Натанз, където Ислямската република обогатява уран - както твърди, само за мирни цели, предаде Франс прес.

Обвинението в тероризъм беше отправено снощи от говорител на външното министерство в Техеран, а днес беше уточнено, че в Натанз е имало и експлозия, щетите от която можели бързо да се възстановят.

Инцидентът стана ден след като Иран обяви, че е пуснал в действие нови - по-мощни центрофуги, за обогатяване на уран, независимо от подновяването на непреките преговори със Съединените щати за съживяване на споразумението за ограничаване на ядрената му програма.

"Ню Йорк таймс" цитира източници от американското и от израелското разузнаване, според които става дума за кибероперация, която е унищожила електропреносната система в Натанз.

В Ерусалим израелският премиер Бенямин Нетаняху не коментира обвиненията от Техеран, но декларира, че Израел няма да позволи Иран да се сдобие с ядрено оръжие - цел, която Ислямската република, според него, никога не се е отказвала да преследва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите..

публикувано на 28.09.24 в 10:23

Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма..

публикувано на 28.09.24 в 10:08
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: В отношенията ни с РСМ няма място за посредник

Решението е добро за Албания, не е добро за Северна Македония.  В България нямаме основание за потриване на ръце . Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, след като ЕС раздели двете държави по пътя им към еврочленство. ЕС с единодушно решение: Започват преговори с Албания за членство в..

публикувано на 28.09.24 в 09:58

Парламентарни избори в Австрия

Утре в Австрия ще се проведат парламентарни избори. Проучванията сочат най-голяма подкрепа от 27 процента за крайнодясната Партия на свободата, която призовава за "ремиграция на непоканени чужденци" и за постигане на "по-хомогенна" нация чрез строг граничен контрол. Нейният лидер Херберт Кикл иска да стане новият канцлер на страната. За да..

публикувано на 28.09.24 в 09:49
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Български и гръцки ЧСИ-та обсъждат трансграничното сътрудничество на конференция

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото..

публикувано на 28.09.24 в 09:42

Най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн" в САЩ

До момента  се съобщава за най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн", огромни разрушения и милиони останали  без ток в щата Флорида и югоизточна част на САЩ . Според спасителите много вероятно е броят на жертвите да се покачи. Пет от загиналите  във  Флорида са били в квартали, където  е трябвало да се евакуират , но те не са повярвали на..

публикувано на 28.09.24 в 09:00
Министерство на земеделието

Ден на биопроизводството организират Министерството на земеделието и асоциация "Биопродукти"

Министерството на земеделието и храните и Българската асоциация "Биопродукти" организират Ден на биологичното производство. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за стимулиране на биоземеделието в страните от Европейския съюз и ще се проведе в Южния парк от 10 часа. Празник с много кулинарно разнообразие, игри и награди за..

публикувано на 28.09.24 в 08:51