Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън призова протестите след убийството в Минесота да са мирни

Протест срещу полицейското насилие във връзка със смъртта на Джордж Флойд и Данте Райте, Лос Анджелис, 12 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова протестите заради убития от полицай афроамериканец Данте Райт да бъдат мирни. Байдън коментира, че случилото се с 20-годишния младеж е трагедия, но че трябва да се изчака разследването по случая.

Убийството в Минесота стана близо до мястото, където се провежда процеса срещу Дерек Човин - бившият полицай от Минесота, на когото бяха повдигнати обвинения в убийство заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

Ръководителят на полицията в предградието Бруклин сентър Тим Ганън определи стрелбата в неделя по 20-годишния Данте Райт като случайна. Това става като полицията се опитва да го арестува. Ганън каза на пресконференция, че полицайката Ким Потър е допуснала грешка.

Малко след стрелбата започват да се събират демонстранти, които скачат върху полицейските коли. По полицейското управление на Бруклин сентър са хвърляни камъни и други предмети. Около 20 магазина са били разбити в търговския център.

За да се предпазят от повече вълнение, властите засилват мерките за сигурност.

Броят на войниците на Националната гвардия в района на Минеаполис се удвоява до над 1000.

Губернаторът Тим Уолс обяви полицейски час от 7 ч. вечерта до 6 ч. сутринта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Минеаполис плаща 27 млн. долара за убития от полицията Джордж Флойд

Град Минеаполис в Съединените щати ще плати 27 милиона долара на семейството на убития при полицейски арест афроамериканец Джордж Флойд, съобщава Ройтерс. 46-годишният мъж почина през май миналата година, след като в продължение на почти 9..

публикувано на 12.03.21 в 22:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от..

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд касира изборите за общински съветници в Пазарджик. Делото беше образувано по жалба на трима кандидати, които оспориха разпределението на мандатите в градския парламент. Съдът е установил, че има разминаване в преброените и..

публикувано на 04.07.24 в 18:56

Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж

Продължават следствените действия  в столичния квартал "Модерно предградие", където  днес беше убит 48-годишен мъж, а още двама бяха ранени след стрелба пред заложна къща  От МВР съобщиха, че първият сигнал е получен минути преди 15:00 часа и той е..

публикувано на 04.07.24 в 18:48

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени..

публикувано на 04.07.24 в 17:40