Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите очакват Борисов в парламента, но ще отиде ли той

Снимка: Ани Петрова

С решение на депутатите в петък днес министър-председателят в оставка Бойко Борисов е задължен да се яви за изслушване в парламента за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Днешният дневен ред предвижда единствено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов и неговия първи финансист Кирил Ананиев.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“, която внесе решението, с което депутатите задължиха премиера да дойде в парламента, заяви, че Борисов не може да се подиграва с този състав на Народното събрание, така както го е правил с предишния.

„Една от стъпките за връщане на достойнството на парламента ще бъде довеждането на премиера Борисов тук пред народните представители“.

Борисов обаче не разбира защо трябва да отиде в парламента, след като са гласували оставката му и той вече е обикновен гражданин. Той напомни, че План за възстановяване има и той е в Народното събрание. Депутатите могат да го приемат или отхвърлят, но трябва да спрат да спекулират, че План няма, настоя премиерът в оставка.

„Ето го Плана. Но те ме викат не за Плана, те искат да правят от парламента Народен съд“, каза той.

Борисов към момента е в болница и се очаква да бъде изписан днес. От думите му става ясно, че вероятно няма да се яви пред депутатите.

„Просто от истерични жени, от такива злобни жени, а те всичките се събраха там - и Таня, и Капон, и Мая, и Корнелия… Ако нещо щеше да допринесе - да отида, но те искат да викат и да направят патаклама в парламента“.

Тази седмица в пленарна зала за първо гласуване влизат и предложенията за промени в Изборния кодекс, направени от ГЕРБ за мажоритарния вот. Тези на „Демократична България за дистанционно електронно гласуване и на „Изправи се! Мутри вън! За въвеждане на 32-ри избирателен район извън страната.

Според програмата на парламента новите изборни правила ще бъдат разгледани в петък. Тогава ще се разглеждат и промените в закона за политическите партии, предложени от „Има такъв народ“, включително партийната субсидия да бъде намалена от 8 лева на 1 лев за получен действителен глас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина Гръцката опозиция настоява..

публикувано на 23.05.24 в 10:51

3D празник на буквите тази вечер

3D мапинг – част от проекта "Скритите букви" на Фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер от 21.30 часа до полунощ. "Решихме, че всичко ще бъде около буквите – изцяло графични решения, изцяло рисувани текстури на сградата, има много малко 2D анимация, почти..

публикувано на 23.05.24 в 10:49

Опасно време в Англия, загинал при кално свлачище

Продължаващите проливни дъждове във Великобритания представляват опасност за живота и водят до сериозни нарушения на пътуванията, след като кално свлачище причини смъртен случай вчера, предупредиха от Метеорологичната служба. Пороите ще продължат в части от Обединеното кралство и днес, като жълт и оранжев предупредителен код за дъжд остават в..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Деветима загинаха след срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико

Девет души загинаха, а над 50 са ранени при срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико. Проявата беше организирана от щаба на кандидат за президент, който е трети в сондажите преди изборите на 2 юни. Инцидентът е станал в северозападния щат Нуево Леон на проява, организирана от партия "Гражданско движение". Кандидатът за..

публикувано на 23.05.24 в 10:44

Заради Шенген: Италия удължи с 6 месеца граничният контрол със Словения

Италианското правителство реши да удължи срока на временното излизане на страната от Шенгенското пространство с още шест месеца и ще  продължи граничният контрол на словенската граница . Решението бе взето официално след разговор между  италианския  министър на вътрешните работи Матео Пиантедо з и и словенския т  му колега   Бощян..

публикувано на 23.05.24 в 10:16