Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите социалисти в Албания печелят парламентарните избори

Премиерът Еди Рама се очаква да управлява страната за трети мандат, след като неговата партия спечели вота

| обновено на 26.04.21 в 23:59
Премиерът и лидер на Социалистическата партия пуска бюлетина в Тирана на изборите за парламент на Албания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Албания Социалистическа партия печели парламентарни избори, проведени в неделя, показват предварителните резултати на Централната избирателна комисия. Формацията на премиера Еди Рама е събрала почти 49% от вота, което ѝ осигурява мнозинство в 140-местния парламент. Втора е опозиционната Демократическа партия с близо 40 на сто подкрепа. 

Местните медии обаче коментират, че въпреки водещата им позиция в предпочитанията на избирателите социалистите може и да не успеят си осигурят 71 места в 140-членния парламент, за да управляват самостоятелно.

Окончателните резултати от изборите се очакват във вторник.

56-годишният Рама, който е бивш баскетболист, управлява Албания през последните осем години. "Народът се произнесе", каза той пред журналисти след обявяването на първите резултати: "Всички бюлетини са в урните. Народът се произнесе. Сега всички ангажирани трябва да проявят отговорност и да спазят закона при преброяването на бюлетините".

43,5% получава Демократическата партия, която се класира втора. Лидерът на формацията Лулзим Баша беше посрещнат пред партийната централа с радостни възгласи от своите привърженици:

"Благодаря на всички албански граждани, които избраха промяната. Това е победа за албанския народ", каза Баша, изтъквайки че победата на водения от формацията му Алианс за промяна е ясна, въпреки че още първите данни от екзитпол даваха на социалистите на премиера Еди Рама 47% от гласовете и мнозинство в парламента.

Новото правителство на Албания ще трябва да се справи с последиците от пандемията и възстановяването на жилищните сгради след земетресението през 2019 година, при което загинаха 51 души и бяха нанесени щети на над 11 000 домове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в село Рибарица

С решение на общинския щаб за защита на населението в село Рибарица беше обявено частично бедствено положение след вчерашната опустошителна градушка. За около 20 минути снощи в Рибарица са паднали 20 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка с големина на топка за тенис. Ледените късове са нанесли сериозни щети върху покривите на..

публикувано на 14.06.24 в 12:30
Вера Мутафчиева

"Случаят Джем" - не просто на американския пазар, но продаде първия си тираж за 2 месеца

Знаменитият роман на Вера Мутафчиева "Случаят Джем" не просто излезе за първи път на американския пазар, но и продаде първия си тираж за много кратко време - 2 месеца. Книгата е в превод на Анджела Родел.  ""Случаят Джем" е една тежка книга, историческа, която обаче е много актуална в момента. По много интересен начин изследва връзката между..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Протест пред МОСВ срещу рудодобива в Босилеградско

Сдружение "Балканка" организира тази сутрин протест пред Министерството на околната среда и водите срещу рудодобива в района на Босилеград, Сърбия. Сдружението настоява за по-активни действия от българска страна, за да се ограничи трансграничното замърсяване на водите, особено с оглед на разширяване на производствата. МОСВ отказа положителна..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

МОСВ отказа положителна оценка на предложението за мини край Босилеград и Кюстендил

Министерството на околната среда и водите не даде положителна оценка за допустимост на инвестиционно предложение за разработване на две минни находища в района на сръбско-българската граница в областите на Босилеград и Кюстендил.  Причините за отрицателното становище на българската страна по трансграничната процедура са както екологични, така..

публикувано на 14.06.24 в 11:52

Катастрофа затвори пътя Казанлък - Стара Загора

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. Заради катастрофа при километър 44 на автомагистрала "Тракия" в посока София движението е в аварийната лента. Поради аварирал тежкотоварен автомобил в една..

публикувано на 14.06.24 в 11:37

Кои кандидати за депутати пренареждат листите и колко гласа взимат?

ЦИК подреди според получените преференции кандидатите за народни представители от 7-те формации, които получават депутатски мандати.  Подредбата е по листи и по изборни райони.  В списък "А" са  кандидатите, които с преференциите си пренареждат листите.  След тях, в списък "Б" са подредени следващите от листите със съответните предпочитания,..

публикувано на 14.06.24 в 11:08

Къде се разминават образованието и бизнесът?

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за единна държавна политика за реализацията на завършилите висше образование, за да се преодолее недостигът на работна ръка. Бизнесът настоява за по-къси бакалавърски програми. Връзката образование – бизнес се къса от това, че системата не е реформирана , така че да има визия от началното..

публикувано на 14.06.24 в 11:04