Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават извънредната епидемична обстановка

Марияна Николова: Страната ни е готова за началото на летния туристически сезон

| обновено на 27.04.21 в 12:16

По време на среща днес на премиера в оставка Бойко Борисов и негови министри с туристическия бранш стана ясно, че на заседанието си утре Министерският съвет ще вземе решение за удължаване на епидемичната обстановка. Ще бъде издадена и заповед на здравния министър за влизането на чуждестранните туристи у нас от 1 май.

„Ние продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандатите, не знам какво чака, но времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май, хотелите, ресторантите, нощните заведения, туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон. Очакват го, защото това е вече излизането на държавата от кризата“, заяви Борисов на срещата, която бе излъчвана на живо във Фейсбук.

Страната ни е готова за началото на летния туристически сезон и той ще се проведе при спазването на всички протоколи, заяви вицепремиерът в оставка Марияна Николова:

„Министерството на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които проучихме са съгласувани със здравните власти, с Министерството на здравеопазването".

Правилата за влизане в страната от 1 май ще са такива, че да са конкурентни на съседните на България страни, за да има по-добър летен сезон, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Ваксинацията на работещите в туризма ще започне от 1 май, каза още Ангелов:  „Вече стартирахме с представители в област Варна, подготвяме област Бургас. Всички, които са подали заявление да бъдат ваксинирани, ще бъдат ваксинирани от началото на месец май“.

Силна и целенасочена реклама на страната ни и работещи мерки в подкрепа на туризма - за това настоя туристическият бранш.

На срещата Борисов каза още, че утре ще бъде приет националният План за възстановяване:

„Утре ще приемем и плана и ще го пратим, като искат, то не е библия, може след това да се поправи, да се преписва, да се слага, те са гъвкави документи, това е ежедневен преговор с Европейската комисия, с хората, които дават пари. Планът за подпомагане не искат да коментират, нали само казват - не е хубаво, добре, дайте да видим вашия и да го сравним. Ето, аз извадих кабинета, казах - това ще са министрите, това са, хората да знаят за кого гласуват. Дават ни един премиер, който само да ходи и да върне мандата. Няма министри, няма екипи, няма какво ще се прави във всичките тези сфери“.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов настоя от името на общините в България Планът за възстановяване да бъде изпратен до края на този месец в Брюксел. По неговите думи 95 процента от гражданите са доволни от Програмата за енергийна ефективност и санирането на сгради. 

Представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната се срещнаха днес с Бойко Борисов, за да обсъдят проблеми, свързани с предстоящия летен  сезон. 

В срещата участваха Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на собствениците в туризма и други представители на туристическия бранш.

По-рано хотелиерът и председател на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев заяви:

"Там ще бъдат поставени голяма част от въпросите, които са проблематични за това лято - като влизане на чуждестранните туристи, отваряне на руския пазар към нас, тъй като Турция в момента затваря пазара, тъй като имат много висок процент заразени и ние трябва да поемем този поток и това може да спаси донякъде българския туризъм". 

И този сезон близо 70 на сто от хотелите в най-големия курортен комплекс по българското Черноморие - „Слънчев бряг“, няма да отворят, заяви Николчев. 

Причината е, че големите хотели не могат да работят, ако няма яснота какви чуждестранни туристи ще пристигнат на почивка в страната ни, заяви той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика"

Днес поляната край пещерата "Леденика" ще се превърне в своеобразна ритуална зала, в която Теодора и Михаел ще узаконят 8 годишното си съжителство със старинен сватбен ритуал. Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика", който се провежда за седми път във Врачанския Балкан. По време на..

публикувано на 30.06.24 в 06:42

Фолклорният събор "Кайлъшка шевица" постави начало на бъдещи традиции

При голям интерес в Плевен премина първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“.  В красивия парк „Кайлъка“ дойдоха цели семейства, всички облечени в народни носии. Песни, народни танци, игри и надпревари създадоха неповторима атмосфера и нови приятелства.  Всички се надяват, че това е само началото на една бъдеща традиция...

публикувано на 30.06.24 в 06:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.   След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51