Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Страстната седмица

Томас Цеетмаер дирижира Софийската филхармония за първи път

Томас Цеетмаер

На Велики четвъртък на Софийската филхармония отново ще гостуват забележителни музиканти. На диригентския пулт ще застане австриецът Томас Цеетмаер - уважаван диригент, който е и цигулар, основател и примариус на прочутия квартет, носещ неговата фамилия.

В програмата са включени две произведения: Реквием от Моцарт с участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и солистите Евгения Ралчева, Петя Петрова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров; и Концерт за виола и оркестър от Бела Барток, в който ще солира Рут Килиус - член и съосновател на квартет „Цеетмаер“.

Рут КилиусКонцертът ще бъде в зала „България“ от 19 ч., при 50% разрешено запълване на местата за публиката, според актуалното изискване във връзка с противоепидемичните мерки.

В момента Томас Цеетмаер ръководи Камерния оркестър на Щутгарт, Германия, и Музикалния колегиум във Винтертур, Швейцария. От тази година му предстои да оглави още един състав - Националния оркестър на Оверн във Франция. Всичко това - паралелно с дейността му на солист - цигулар и камерен изпълнител с квартет „Цеетмаер“. Притежава почетни докторски степени от Музикалната академия "Франц Лист" във Ваймар и Нюкасълския университет.

След първата си репетиция със Софийската филхармония маестро Цеетмаер отбеляза в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт":
  
"Всички те са прекрасни музиканти, чудесни инструменталисти. Бяха много концентрирани и съм много щастлив от първата ни среща." И още: "Срещам български музиканти в оркестрите. Например соло-виолончелиста на оркестъра „Северна Симфония“, когато бях негов директор - Александър Сомов. С него изпълнихме и Концерта на Шуман. После той се премести в Страсбург, където се срещнахме отново. Много съм щастлив да бъда най-накрая тук, защото това е първото ми идване в България.“

Тук Томас Цеетмаер ще дирижира програма, която обединява две напълно различни произведения - Реквиема на Моцарт и Виоловия концерт от Барток. Но и двете са писани в последните дни на композиторите, които са ги създали.
 
"Концертът на Барток е сред най-важните сред виоловите концерти, а Моцартовият Реквием - сред Реквиемите. И двете са останали незавършени и са дописани от техните ученици. Има много трагизъм в това, но и двете произведения са велика музика и за мен е много интересно да ги представя заедно.“ - сподели маестрото.

Томас Цеетмаер балансира между солистичните си ангажименти, тези с Цеетмаер квартет и работата си като диригент през последните близо 20 години, когато и дирижира. Прави впечатление, че солистичната му дейност не остава на заден план, а доказателство за това е наградата „Опус Класик“, която получи през 2020 г. за албума си със солови сонати и партити от Йохан Себастиан Бах.
 
"Голяма част от работата ми сега е дирижирането. Главната. Бих казал, че и ангажиментът ми към квартета е важен - имаме интересни проекти, макар и с по-малко концерти. Както споменахте, записах и солов албум с цигулковите сонати и парти на Бах. Предстои да ги изпълня това лято и на фестивала в Залцбург. Така че продължавам да правя всичко, защото съм музикант. Но имам няколко оркестъра, с които работя сега и това заема най-голяма част от времето ми.“

Цялото интервю с Томас Цеетмаер чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42