Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима свещеници в Ямболската духовна околия служат в близо 70 населени места

Снимка: БГНЕС

Само шестима са свещениците в Ямболската духовна околия, които служат в близо 70 населени места. Много от храмовете ще останат затворени за Великден, а в други няма да бъде отслужена света литургия.

През последните десет години в Ямболската духовна околия не е дошъл млад свещеник, уточнява архимандрит Димитрий.

"За жалост, ние имаме недостиг на кадри. Няма хора, които желаят да станат свещеници, за жалост! Понякога ни се случва да търсим свещеници от други духовни околии, защото нямаме достатъчно време и физически не можем да насмогнем на нещата, които ни се случват".

Другият проблем е състоянието на храмовете. Оказва се, че три от четирите църкви в Ямбол имат нужда от ремонт.

"Спешно се нуждаят всички стари храмове. Има нужда „Св. Троица” - трябва да се направи частичен ремонт. „Св. Георги” има нужда от подмяна на дограмата. На „Св. Николай” имаме проблем с разделянето на основите на храма".

Средствата за ремонтите на храмовете идват основно от дарения.

"Защото в крайна сметка, храмът е техен, храмът е на народа, защото е построен от народа".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54

Голяма хакерска атака срещу германския Християндемократически съюз

Хакери извършиха голяма атака срещу дясноцентристкия германски Християндемократически съюз, потвърдиха от федералното Министерство на вътрешните работи. Не се разкриват подробности за размерите и естеството на атаката, която се разследва от Службата за защита на конституцията - германското контраразузнаване. "Но все пак това, което можем..

публикувано на 01.06.24 в 18:52

МВФ: Стабилен икономически растеж на Кипър през тази година

Нарастването на доходите в Кипър, притокът на средства по Плана за възстановяване и устойчивост и преките чуждестранни инвестиции са условия за стабилен икономически растеж на страната през тази година. Това е позицията на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ), който одобри оценката за Кипър от завършилата мисия на финансовата..

публикувано на 01.06.24 в 18:43
Камиони с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Представители от 3 държави ще обсъдят в Кайро отваряне на пропускателния пункт между Газа и Египет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че "условията" на Израел за трайно прекратяване на огъня в Ивицата Газа не са се променили и включват "унищожаване на "Хамас", и освобождаване на всички заложници". Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън Израел държи на тези условия, заявиха днес от кабинета на..

публикувано на 01.06.24 в 18:14

Изложба на рисунки на деца от бежанските общности

По повод Международния ден на детето Бежанско-мигрантската служба на Българския червен кръст организира изложба на рисунки на тема "България през погледа на детето", нарисувани от деца от бежанските общности.  Слав Бараков - заместник програмен мениджър на Бежанско-мигрантската служба към БЧК, обясни каква е целта на изложбата: "Децата, чрез..

публикувано на 01.06.24 в 17:55
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски е в Сингапур за конференцията за сигурност "Диалог Шангри-Ла"

Голяма руска въздушна атака снощи причини щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, на няколко места в страната са избухнали пожари, съобщиха властите в Украйна. 7 са жертвите при руски ракетен удар по пететажен жилищен блок в Харков вчера. Противовъздушната отбрана е свалила 35 ракети и 46 дрона, изстреляни от Русия. Руското..

публикувано на 01.06.24 в 17:21

Две трети от плажовете на Кипър са отличени със "Син флаг" за летния сезон

На две трети от плажовете на Кипър ще се вее "Син флаг" през това лято. Сред основните цели на правителството е подобряване на предлаганите услуги в морските курорти, защита на морските зони и морското биоразнообразие, заяви екоминистърът Мария Панайоту на церемонията по връчване на международното екоотличие. 76 плажа от общо 123 регламентирани зони за..

публикувано на 01.06.24 в 16:47