Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционното литийно шествие тръгна от Бачковския манастир

| обновено на 03.05.21 в 09:54
2
Снимка: Радио Пловдив

По традиция на втория ден от Възкресение Христово стотици вярващи участват в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността "Клувията", където според преданията е открита иконата и е занесена в Светата обител.

Близо стотина души се отправиха по стръмния път от Бачковския манастир до местността "Клувията", но Чудотворната икона на Света Богородица носеха само двама души, които периодично се сменяха с други двама, от съображение за сигурност са ограниченията.

Според легендата тази икона е била скрита в пещера над Бачково, а преди повече от 4 века две овчарчета я намират и връщат в манастира. Оттогава хората вярват в чудодейна сила на този образ на Божията майка и дават обет да участват в шествието на Възкресение Христово. То  тръгва с камбанен звън след сутрешното богослужение в манастирския храм „Света Богородица“ .

В началото на шествието игуменът на манастира Епископ Сионий отправи послание към вярващите:

"На нашия народ, на нашата страна са изключително необходими сега братолюбие, приятелство, единение и милост помежду ни".

Заради мерките хората тази година са по-малко, но всеки от тях пристига със своята лична вяра в чудесата:

"Тъй като имахме здравословен проблем и ни помогна тази икона, за първа година ще се качваме нагоре. Вярата ни съхранява, когато човек мисли добро и прави добро, се получават добри неща. Повече от 15 години нося иконата и, вярвайте ми, докато мога и съм жив и здрав на крака, ще го правя. Тази икона ме зарежда с доброта със здраве." Заради пандемията курбан в местността „Клувията“ днес няма да има, но събраните средства и хранителни продукти ще се раздават на бедните.

Игуменът на Светата обител епископ Сионий напомни за необходимостта от спазването на ограничителни мерки:

"Иконата ще бъде носена от двама човека, предавана на други двама, за да няма скупчване на хора на едно място. Апелираме към хората, да пазят себе си, да пазят ближните си".

В края на деня чудотворната икона отново ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд касира изборите за общински съветници в Пазарджик. Делото беше образувано по жалба на трима кандидати, които оспориха разпределението на мандатите в градския парламент. Съдът е установил, че има разминаване в преброените и отчетените действителни и недействителни гласове, а също и гласовете "не подкрепям никого"...

публикувано на 04.07.24 в 18:56

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов беше осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния булевард "Сливница" през май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години.  Младежът няма да има право да шофира в..

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14