Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Каталуния ще обмислят дали да отменят носенето на маски на открито

Снимка: БГНЕС
Хиляди испанци се струпаха по улиците на Барселона и близките плажове в първия уикенд след отмяната на 6-месечното извънредно положение заради Covid-19 и наложиха полицията да се намеси.
Властите в Каталуния ще обмислят през следващите седмици как и къде да продължи използването на маски, обяви генералния секретар по здравеопазване Марк Раментол. Според него решението ще бъде взето на базата на последните данни за броя на ваксинираните в автономния регион и на опита на другите страни в Европейския съюз.
Сега носенето на маски е задължително както на закрито, така и на улицата, в парковете и дори на брега на морето.
Със затоплянето на времето и отпадането на строгите ограничения все по-често се срещат хора, които отказват да носят маски на открито, което принуждава полицаите да налагат големи глоби. Затова с напредването на ваксинацията противниците на задължителните маски настояват те да бъдат по желание по примера на Гибралтар, който първи в Европа ги отмени след като ваксинира жителите си.
Преди повече от месец под натиска на обществото правителството отмени и задължителното носене на маски на плажа по време на слънчеви бани. Това е първият уикенд от падането на извънредното положение в страната и стотици хиляди испанци напуснаха автономните региони и се отправиха към морските курорти.
Каталунската служба по трафика е отчела, че над 430 000 автомобили са напуснали Барселона в първия от почивните дни. Не е имало сериозни нарушения по магистралите, но вътре в града полицейските части са разпръснали десетки партита на открито с над 9 000 души. Те не са спазвали дистанция и са употребявали алкохол, което на открито обществено място е напълно забранено.
Подобни инциденти имаше в още няколко големи градове, а в Мадрид пристигнаха още 2 400 полицаи, който да помагат в поддържането на реда. Това принуди министъра на културата и спорта Хосе Мануел Родригес Урибес да даде извънредна пресконференция и да помоли младите хора да "се насладят на свободата си, но с голямо внимание".

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат срещу комари и кърлежи в Лом

В Лом от днес започва пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи. Обработката ще продължи три дни при наличие на подходящи метеорологични условия. Наземно пръскане срещу комари започва от днес в Лом и ще продължи до сряда. Третирането ще се извърши, ако има подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до..

публикувано на 08.07.24 в 10:23

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система тази сутрин в 9 часа и 7 минути,  съобщиха от атомната централа. От там припомнят, че 6-и блок на АЕЦ беше спрян на 15-ти юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани неизправности на маслената система на неядрената част на блока, както и..

публикувано на 08.07.24 в 10:03
Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на правителството. "Боинг" ще трябва да плати глоба от над 243 милиона долара и да инвестира..

публикувано на 08.07.24 в 09:59

1000 евро глоба за работа "на черно" в Кипър

Кипър ще налага 1000 евро глоба за работа "на черно". През тази седмица правителството внася в парламента три законопроекта с мерки за справяне с проблема с недекларираната заетост, като част от политиката за по-добро регулиране на пазара на труда, съобщи социалният министър Янис Панайоту. Недекларираният труд в Кипър се е увеличил до 13%..

публикувано на 08.07.24 в 09:45
доц. д-р Димитър Калев

Доц. Димитър Калев: Ситуацията в българската онкология е драматична

Четвърта година след публикуването на Европейския антираков план България няма нито една инициатива. Няма раков регистър, няма скринингови програми, няма критерии за ефективност на диагностиката и лечението, няма разписани протоколи за маршрутите на пациента, няма палиативни грижи.   Това каза пред БНР доц. д-р Димитър Калев, председател на..

публикувано на 08.07.24 в 09:40
Близките и приятелите на убития в Цалапица Димитър Малинов, 24 март 2024 г.

Протест съпътства заседанието по делото за убийството на Димитър Малинов

В пловдивския районен съд е насрочено заседание по делото за укривателство срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Обвинението срещу тях е, че са помогнали на Рангел Бизюрев - основният заподозрян за убийството на 24-годишния Димитър Малинов, да укрие тялото и да избяга. В рамките на процеса срещу близнаците Бизюрев..

публикувано на 08.07.24 в 09:32
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи стъпки за справяне с нелегалната миграция. От Министерството на вътрешните работи заявиха, че..

публикувано на 08.07.24 в 08:47