Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен мигрантски натиск към Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър отново е под засилен мигрантски натиск. В четвъртък към югоизточния бряг на острова се приближи втората в рамките на 24 часа лодка с бежанци, която е и четвъртата за по-малко от 10 дни.

Около 80 незаконни мигранти са били на борда на лодката, която в четвъртък задейства втора спасителна операция край острова в рамките на 24 часа.

Ден по-рано, в сряда, пристигна група от 97 бежанци от Сирия. Първоначално само на 44-те жени и деца бе разрешено да слязат на брега и да се подслонят в импровизиран лагер, бе им оказана и необходимата медицинска помощ. Мъжете останаха в морето до ранния следобед в четвъртък, когато цялата група бе прехвърлена в приемния бежански център в Никозия.

Близо 300 мигранти плаваха на четирите лодки, насочили се към Кипър в последните 10 дни.
Кипърските власти отказаха влизане в страната на една от тях, с 56 бежанци от Ливан, и те бяха върнати обратно.

Никозия е критикувана от Върховния комисариат за бежанците на ООН и Съвета на Европа заради случаите на изтласкване на мигрантските лодки обратно в морето и недопускането им до територията на страната, каквито действия бяха предприети през миналата година.

Според информация в следващите дни се очакват още лодки в района на югоизточния бряг на острова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски: Представители на областни структури на ДПС са били притискани и плашени

Председателят на ПГ на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски твърди, че представители на областни на Движението са били "натискани и плашени". Джевдет Чакъров е звънял на представители на областните структури на ДПС да не идват на днешната среща, каза Пеевски, който се срещна в столичен хотел с oбластните председатели на Движението...

публикувано на 08.07.24 в 15:56
Андрей Бабиш, Херберт Кикъл и Виктор Орбан обявяват създаването на

Крайната десница във Франция се присъединява към "Патриоти за Европа" в ЕП

Френската крайна десница ще се присъедини към новата група в Европейския парламент "Патриоти за Европа", чието създаване обяви преди седмица унгарският премиер Виктор Орбан. Тя обединява партии от 12 страни членки на ЕС и ще има 84 депутати. Днес е учредителното събрание на фракцията, в която освен управляващата в Унгария партия ФИДЕС,..

публикувано на 08.07.24 в 15:55
Делян Пеевски

Заседание на областните председатели на ДПС, свикано от Пеевски

Трети час в столичен хотел се провежда заседание на oбластните председатели на Движението за права и свободи. То е свикано от председателя на парламентарната група на ДПС и един от председателите на партията Делян Пеевски Сбирката е закрита за медиите, предполага се, че на нея обсъждат ситуацията в партията. След заседанието изявление ще..

публикувано на 08.07.24 в 15:42

След катастрофата с жертви край Стражица: Таксиметрови шофьори на протест пред полицията във В. Търново

Колеги на таксиметровия шофьор, който загина тази сутрин при катастрофата на главния път София - Варна, при стражишкото село Кесарево, се събраха пред полицията във Велико Търново с настояване за по-строг контрол срещу неправоспособните водачи. 17-годишен младеж без шофьорска книжка причини катастрофата, при която на място загинаха двама..

публикувано на 08.07.24 в 15:36

В болница в Плевен са приети шест деца, яли бисквити с канабис

В Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски" в Плевен са приети шест деца, след като са консумирали бисквити с канабис. Още едно дете се лекува, след като е приело наркотичен опиат и кокаин. Това съобщи Таня Вашкова, експерт "Връзки с обществеността" в здравното заведение. Децата са хоспитализирани..

публикувано на 08.07.24 в 15:32
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Техническият кабинет е неизгоден за всички партии и изгоден за гражданите

Предложението за техническо правителство е крачка към стабилизиране на трудната ситуация , в която се намираме - източник на стабилност и оздравяване . Коментара направи пред БНР проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в СУ "Св. Климент Охридски", като уточни, че в него се крие предложението на ПП-ДБ да получи третия мандат : "Нещо,..

публикувано на 08.07.24 в 14:54

Туроператорите настояват за удължаване действието на ДДС от 9% за пакетните услуги

В разгара на летния туристически сезон туроператорите настояват за удължаване на действието на ДДС от 9% за пакетните услуги до края на годината. Мярката беше временна в подкрепа на бизнеса по време на сovid-кризата. От началото на този месец обаче ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Туроператорите казват, че това ще..

публикувано на 08.07.24 в 14:53