Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отмени плана за постепенно отпадане на Covid мерките

Билборд на входа на метростанция в Мадрид - 27 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на здравеопазването на Испания отмени плана за постепенно отпадане на ограничителните мерки заради Covid-19, касаещи нощния живот, само седмица след като го въведе, предаде Ройтерс. Ведомството взе предвид възражения на регионалните власти. Планът предвиждаше възможност нощните клубове в региони с ниска заболеваемост да могат да работят до 3 ч. сутринта.

След седмица на напрежение, здравните власти в 17-те региона на Испания единодушно одобриха преработена версия на плана, в който правилата са сведени само до насоки, коментира министърът на здравеопазването Каролина Дариас. В документа вече не влизат мерките, свързани с хотелиерството, а мерките, касаещи нощния живот вече са препоръки. Това обаче не означава, че нощните клубове ще могат да отворят навсякъде. Това ще зависи от епидемиологичната ситуация в конкретен регион, обясни министърът.

Откакто извънредното положение в Испания бе отменено преди месец - ограничителните мерки върху пътуванията и бизнеса бяха облекчени, а баровете в повечето региони могат да работят до полунощ, дори и до по-късно. Заболеваемостта в страната е паднала до 111 случая на 100 хиляди души. Близо 43 процента от населението има поне една доза ваксина, 24 процента от хората в страната имат пълен ваксинационен курс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители "Мираж 2000", произведени от "Дасо..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше просъществувалата век и половнина банка "Ешпириту Санту" до фалита ѝ през 2014 година. Тогава тя беше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и "Евробанк" - пострадаха тежко по време на гръцката дългова криза през 2010-2018-а и бяха..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно..

публикувано на 06.06.24 в 19:56