Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от Г-7 одобриха план за подкрепа на инфраструктурното развитие в по-слабо развитите страни

| обновено на 12.06.21 в 20:53
Среща на лидерите на Г-7 в курорта Карбис Бей в английското графство Корнуол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните-членки на Г-7 приеха план за подкрепа на по-слабо развитите страни по света.

Американският президент Джо Байдън заяви, че иска проектът „Да създаде отново един по-добър свят“ да бъде алтернатива от по-високо качество на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Това стана в рамките на срещата на високо равнище на Г-7 в английското графство Корнуол, където днес една от основните теми беше изработване на стратегия за стратегическа конкуренция на Китай.

Все още няма пълна яснота как ще бъде финансиран планът.

Китайската инициатива за развитие на инфраструктурата в около 70 държави беше критикувана, че не е съобразена с екологията и поставя тези страни във финансова зависимост.

Според лидерите на Г-7 техният проект предвижда по-широко партньорство, основаващо се на ценности, прозрачност и високи стандарти.

Очаква се освен това да бъде одобрен нов план за предотвратяване на пандемии в бъдещето, който включва съкращаване на времето за разработване на ваксини и лечение под 100 дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дрезден

В Дрезден крайнодесни пребиха политици от две партии

Германски крайнодесни нападнаха и пребиха политици на Зелената и Социалдемократическата партия в Дрезден през изминалата нощ. Атаката е станала, докато екипи на двете партии са разлепвали предизборни плакати. Политикът от германската Социалдемократическа партия Матиас Еке е бил нападнат в Дрезден в петък през нощта и пребит тежко, така..

публикувано на 04.05.24 в 16:45

500 козунака и шоколадови яйца раздадоха за Великден в Монтана

500-те козунаци получиха за Великденските празници хората от клуба на пенсионера и различните съсловни организации в града. Освен козунак за внуците имаше и по едно шоколадово яйце. Кметът Златко Живков раздаде сладкарските изделия с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство.  Точно на Великден, в неделя, на откритата сцена на..

публикувано на 04.05.24 в 16:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Руското Министерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде БТА като се позова на ТАСС. В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от..

публикувано на 04.05.24 в 16:16
Служители на сръбската полиция  след стрелба в Дубона, Сърбия.

Сърбия почита паметта на жертвите на втората от масовите стрелби, разтърсили страната преди година

Възпоменателна програма, посветена на невинните жертви на масовото убийство недалеч от Белград, започна днес с едноминутен звук на сирени, рецитал и речи в памет на загиналите, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА. Днес се навършва точно една година от масовото убийство в селата Мало Орашие и Дубона, когато 21-годишният Урош Блажич уби девет и рани..

публикувано на 04.05.24 в 16:14

Част от градския транспорт в София е с удължено работно време в нощта на Великден

Заради празника част от столичния градски транспорт ще се движи с удължено работно време в нощта на Великден до 1:30 ч.  Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.  Подробности може да видите на сайта на Столична община.  Оттам съобщават, че метрото ще се движи в интервали между 17 и 34 минути. 

публикувано на 04.05.24 в 16:12

Патриаршията с пасхално послание за Възкресение

"Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение", се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на..

публикувано на 04.05.24 в 15:59

На благотворителен базар събраха средства за детската площадка в махала Асен в с. Гложене

На Велика събота жителите на махала Асен в село Гложене си организираха празник с благотворителен базар, събраните средства от който ще се използват за обогатяване на детската площадка в махалата. Празникът в отдалечената на няколко километра от тетевенското село Гложене, махала Асен се организира за четвърта поредна година с програма,..

публикувано на 04.05.24 в 15:30