Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни тенденции при употребата на наркотици сред младите хора

Снимка: Ройтерс

В Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите заедно с няколко младежки клуба започват кампания за борба с дезинформацията и насърчаване на споделянето на факти за наркотиците. 

Тенденциите при употребата на наркотици сред младите хора е тревожна, а възрастовата граница за първа употреба продължава да спада, казва психологът Росица Станулова от Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите.  

"Запазва се един не малък процент употреба - 26% е сред младите хора. Възрастта спада - 12-13 години. Това, което е също много притеснително, има полиупотреба, смесване на вещества от новите психоактивни вещества, те са много по-силни, действат по-агресивно на мозъка, дизайнерските дроги. Много непредвидими ефекти, увреждащи мозъка и централната нервна система".

Тази година  Денят за борба с наркоманиите преминава под мотото „Споделяй факти за наркотиците, спаси животи“, а фокусът е върху справянето с дезинформацията по темата, казва още Росица Станулова, а акцентът е кампанията срещу разпространението на наркотици сред младежите да се води именно от младите хора:

"Избрахме да поканим седем клуба доброволци по национална програма за превенция "От връстници - за връстници". Така ще сложим началото на една доброволческа мрежа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Стабилно е състоянието на простреляния в Плевен младеж

Простреляният от полицейски служител 19-годишен младеж е в стабилно състояние в плевенска болница, настанен е в реанимация. По-късно Окръжната прокуратура в Плевен съвместно с Областна Дирекция на МВР ще предостави повече информация за инцидента. В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му Първата..

публикувано на 07.06.24 в 12:02

Пролетният Ratio форум - здравословен разговор за наука

Утре в "София Тех парк" ще се проведе Пролетният Ratio форум. "През последните години, въпреки че се занимаваме основно с теми от точните науки, виждаме, че е също толкова важно да имаш здравословен разговор за тези неща, да намериш пресечните точки между наука, етика, философия, право . Трябва да намериш начин, по който на хората да им е..

публикувано на 07.06.24 в 11:39

Русенската опера с апел - средствата за възстановяване след пожара да не секват

Четири години след пожара, от който пострада сградата на Държавната опера - Русе, съставът на творческия институт ще се опита да припомни на обществеността, че все още имат нужда от подкрепа за възстановяване на пораженията. Това ще се случи с балетния спектакъл "Пожар", с който се цели да се разгорят отново усилията на държавната власт за..

публикувано на 07.06.24 в 11:21
Проф. Александър Кьосев

Проф. Александър Кьосев: Тяхната далавера се легитимира чрез нашата вяра

" Там, където трябваше да настъпи една универсална демокрация, настъпиха ограничени демокрации. Възпроизвежда се една Европа на национализмите – претоплена манджа от 19 век, която ни се представя за нещо ново. Въпросът е какво правим с тези демокрации".  Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП Това..

публикувано на 07.06.24 в 11:05

Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП

Има четири сценария, които биха променили посоката на развитие на Европейския съюз и неговото бъдеще - мнението е на полския политолог Войчех Пшибилски, главен редактор на платформата "Вишеград отвътре" ("Visegrad inside"). Платформата е създадена от фондация Res Publica - независим тръст във Варшава. На събитие под надслов "Изборите за..

публикувано на 07.06.24 в 11:00

Гърците харчат средно по 1000 евро на година за здравни грижи и лекарства

Гърците трудно си плащат лекарствата и не посещават лекар поради липса на средства, показват проучвания в южната ни съседка. Опозицията настоява за повече пари за здравеопазване. Проучване на здравната организация "Гивмед" ,която работи за равен достъп до лекарства за всички, показва, че 22% от гърците през миналата година не са получили..

публикувано на 07.06.24 в 10:50

Последен ден на предизборната кампания в Гърция

Последен ден на предизборната кампания в Гърция. Според всички предварителни проучвания управляващата партия на консерваторите Нова Демокрация ще спечели евровота. С митинги партиите в Гърция приключват днес предизборната си кампания. Всички проучвания за нагласата на избирателите посочват победа на Нова Демокрация с около 33% от..

публикувано на 07.06.24 в 10:48